NRK Meny
Møreaksen
Foto: Møreaksen

Møreaksen

Oppsummert

Møreaksen er et tunnel- og brosamband som gjør det mulig å krysse Romsdalsfjorden fergefritt. Prosjektet er ferdig regulert og klart til bygging. Kostnaden for selve fjordkryssingen og tilførselsvegene er rundt 38 milliarder kroner.

 • Nei til utredning av Romsdalsaksen

  Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik vil ikke anbefale fylkesutvalget å be samferdselsdepartementet om en tilleggsutredning av Romsdalsaksen, melder rbnett. Saken kommer opp 4. juni som et resultat av et oversendingsforslag fra april om å be departementet utrede Romsdalsaksen som et alternativ til Møreaksen som ferjefri E39-kryssing av Moldefjorden.

  Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Stiller seg bak Møreaksen

  NHO-direktør Torill Ytreberg (biletet) Romsdal Regionråd, Sunnmøre Regionråd og fleire maritime bransjeorganisasjonar gir si fulle støtte til vegprosjektet Møreaksen. Prosjektet, som inneber fjordkryssing av Romsdalsfjorden har som mål å knyte Sunnmøre med Ålesundsregionen og Romsdalsregionen tettare saman. Organisasjonane som no samla gir si støtte til Møreaksen vil ikkje ha ei utgreiing av eit anna fjordkryssingsalternativ som har fått namnet Romsdalsaksen. Både samferdselsministeren og statsministeren har sagt at dei tilrår bygging av Møreaksen. Det same har fylkestinget.

  Torill Ytreberg
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Uten Møreaksen blir det tungt

  Det vil bli en helt annen situasjon for Midsund i nye Molde kommune dersom Møreaksen ikke skulle komme. Det sier ordføreren i Midsund, Odd Helge Gangstad (Sp). Gangstad som også er styreleder i Møreaksen, tror Møreaksen blir realisert - til tross for voksende motstand og forslag om å utrede en alternativ kryssing av Romsdalsfjorden. Midsund, Nesset og Molde slår seg sammen til en felles kommune fra 2020. Men uten Møreaksen blir det langt tyngre, vedgår ordføreren.

  Odd Helge Gangstad
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Kjempar vidare for Romsdalsaksen

  Forkjemparane for Romsdalsaksen vil stå på vidare, sjølv om Statsministeren seier det er uaktuelt med nye rundar om traseen over Romsdalsfjorden. – Utspelet frå statsministeren triggar berre folk til å kjempe enno meir, seier Jørn Inge Løvik, dagleg leiar i Romsdalsaksen. Han får støtte av Frode Gjelstenli, styremedlem i Romsdalsaksen. Dei trur begge at Romsdalsaksen blir ei viktig valkampsak neste år. – Vi har fått meir støtter og enno fleire underskrifter på grunn av merksemda denne saka får, seier han.

  Jørn Inge Løvik og Frode Gjelstenli
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK