NRK Meny
Normal

Møre og Romsdal på influensatoppen

Topper landsstatistikken. Nå må folk unngå å smitte andre.

nyser

Mange sliter med influensa i Møre og Romsdal akkurat nå. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Møre og Romsdal var det fylket i landet som hadde høyest forekomst av influensalignende sjukdom den første uka i det nye året.

Det viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Fredag ble det kjent at fire eldre på Bergmo omsorgssenter i Molde er døde etter influensa. Dødsfallene skjedde i perioden fra 7. desember til 10. januar.

Håper det går over

Landsstatistikken viser at 4,0 prosent av dem som gikk til lege i uke 1 i Møre og Romsdal fikk diagnosen influensalignende sjukdom. I nabofylket Sogn og Fjordane var det 1,8 prosent. I Sør-Trøndelag var det 3,1 prosent.

Flere får influensa på tross av vaksinering

Influensa, fylkesstatistikk

Fylkesstatistikken viser hvor stor andel av dem som var hos lege som fikk diagnosen influensalignende sykdom. (Fra Folkehelseinstituttets nettsider).

– Årets utbrudd begynte i det sentrale østlandsområdet. Så har det etter hvert bevegd seg rundt om i landet. Vi får håpe at Møre og Romsdal har toppen sin nå, og at det kan bli mindre influensa i ukene som kommer, sier Siri Helene Hauge til NRK Møre og Romsdal. Hun er avdelingsleder i Folkehelseinstituttet.

No toppar influensaepidemien seg

Siri Helene Hauge

– Vi får håpe at Møre og Romsdal har toppen sin nå, og at det blir mindre influensa i ukene som kommer, sier Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat
Plakat om spriting

Denne plakaten henger på Bergmo omsorgssenter i Molde, der fire beboere har dødd etter influensa.

Foto: Gunnar Sandvik

– Hva må vi gjøre for å slippe unna influensaen?
– Det er alltid lurt å være påpasselig med hoste- og håndhygiene. En må prøve å unngå å smitte andre. Folk som jobber med eldre og sjuke folk bør ikke gå på jobb når de er dårlige.

Rapporten om influensaovervåkningen ligger på Folkehelseinstituttets nettsider.