NRK Meny
Normal

Prester unngår små kirker

Møre Bispedømme sliter med å fylle flere av de 75 prestestillingene i fylket. Flere kirker mangler søkere til ledige stillinger.

Rovde kyrkje

Vanskelig å få søkere til ledig prestestilling i Vanylven. Dette er Rovde kyrkje.

Foto: Solveig Opsal

Prestemangelen er stor, og det er spesielt de små prestekontorene som har problemer med å få søkere. Både Smøla, Vanylven og Åram mangler søkere til ledige stillinger.

I tillegg har det vært vanskelig å få søkere til ei deltidsstilling som prest i Sandøy, men dette blir trolig løst ved at næringslivet sponser med midler slik at det blir penger til full stilling.

Mange små kirker

Ingeborg Midttømme taler i Molde domkirke

Biskop Ingeborg Midttømme har vansker med å få nok prester til Møre bispedømme

Foto: Marianne Øverland Hjelset / NRK

I Møre og Romsdal har den norske kirka rundt 120 kirker. Flere av kirkekontorene er forholdsvis små med få ansatte.

Personalansvarlig ved Møre Bispedømme, Alice Elnes, tror yngre prester kvier seg for å jobbe ved de aller minste kontorene.

–Unge prester vil ha flere kolleger og et større faglig arbeidsmiljø, sier Elnes.

Hun mener det beste er å legge ned de minste kontorene, og slå sammen til større enheter.

–Både kirka og de ansatte vil tjene på større kontorfellesskap og arbeidsfelleskap, sier hun.

Utkantene taper

Elnes sier dette vel vitende om at grisgrendte strøk vil tape på dette, og at det siste små menigheter ønsker, er å miste presten sin. Nettopp på små steder er det viktig for folk at presten bor i nærheten og har sin arbeidsplass der, sier Elnes.

Organiseringa av kirkene er likevel et politisk spørsmål, som de ansatte ikke kan avgjøre selv. Men i praksis er det også idag slik at prestene arbeider i større samarbeidsområder.

–Det vil derfor være naturlig å slå sammen kirkekontorene etter hvert, sier personalansvarlig ved Møre Bispedømme, Alice Elnes.