Hopp til innhold

Den burde ha vært sør i Asia nå

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den hekker i Sibir, og skulle overvintre i India eller Kina. Men nå har sensasjonen dukket opp i Surnadal på Nordmøre.

Denne fremmede fuglen dukket opp i vinterlandet Norge i 15 kuldegrader. Jan Magne Garte var ute på en fugletitterrunde, og plutselig så han et syn som gjorde inntrykk.

– Det gir et kick å oppdage noe slikt. Og etter timer på timer med fugletitting ble det en fin avslutning på året å oppdage noe så sjeldent som en mongolturteldue, sier Jan Magne Garte til NRK.

Bekreftet som mongolturteldue

Han var til å begynne med ikke helt sikker på at det virkelig var en mongolturteldue. Men han fotograferte og studerte. Nå er både han og det ornitologiske fagmiljøet sikre i sin sak.

– Ja, bildene viser helt tydelig at dette virkelig er en mongolturteldue. Den er annerledes enn både tyrkerduer og ringduer, sier Garte.

Mongolturteldue

Fuglefotograf Kai Helge Andersen tok dette bildet av mongolturtelduen på 20 meters hold. Det var 15 minusgrader da bildet ble tatt. Så lenge fuglen blir fôret, skal den tåle slike temperaturer.

Foto: Kai Helge Andersen

– Dette er sjelden

Og observasjonen av mongolturtelduen i Surnadal har vakt oppsikt. Det er langt fra den første observasjonen i Norge, men det er en observasjon som pirrer de fleste fugleinteresserte i Norge.

Alv Ottar Folkestad

Ornitolog Alv Ottar Folkestad.

Foto: Øystein Windstad
Kai Helge Andersen

Naturfotograf Kai Helge Andersen.

Foto: Privat

Det er ingen tvil om at dette er en mongolturteldue. Og dette hører til sjeldenhetene, sier en av Norges fremste ornitologer, Alv-Ottar Folkestad til NRK.

I Norge ble det også observert mongolturteldue ved inngangen til 2012. Dette skjedde i Verdal i januar.

Vår mongolturteldue er av samme underart som den som ble observert i Verdal i januar. Men vi vet ikke om det er snakk om samme duen, sier Jan Magne Garte.

Varme vinder fra øst

Alv Ottar Folkestad mener at det er varme vinder fra øst som har brakt den sjeldne fuglen til Norge. Han forteller at det fra tid til annen skjer at fugler krysser verdenshavene og kontinentene i «feil» retning.

Denne mongolturtelduen har nok fulgt noen varme vinder fra øst og inn over Europa. Vi ser også at fugler fra det amerikanske kontinentet kan komme til Europa med lavtrykk over Atlanterhavet, sier Folkestad.

– Kommer ganske nær

En av de som har tatt turen til Surnadal for å fotografere Mongolturtelduen, er fuglefotograf Kai Helge Andersen. Han syntes observasjonene i Surnadal var så interessante at han reiste sporenstreks til Surnadal med fullt kamerautstyr.

Det er mulig å komme ganske nær denne mongolturtelduen. Den har vel en komfortgrense på ca. 10 meter. Jeg tok dette bildet på 20 meters hold. Kommer du nærmere enn 10 meter blir den forstyrret og vil fly sin vei, forteller Andersen. Det var 15 kuldegrader i Surnadal

– Økende fugleinteresse

I Surnadal er fugleinteressen økende, og den lokale ornitologklubben har økt i omfang. Nå har de rigget til en fôringsplass for mongolturtelduen.

Akkurat nå er det mest gulspurv her. Og jeg er ikke sikker på om mongolturtelduen fortsatt er her. Det har blitt mildere, og den kan kanskje være på veg østover igjen, sier Garte.

– Kan finne veien hjem

Ornitologene tror at en fugl som har havnet på avveie godt kan finne tilbake til sitt opphavlige miljø. For fuglene er i besittelse av en fantastisk retningssans.

Tidligere trodde man at enslige fugler på avveie var fortapt. I dag vet vi bedre. Selv har jeg hatt Grønlandsgås i pleie som har flydd alene tilbake til Grønland over hele Atlanterhavet. De har en fantastisk retningssans, og det kan godt være at denne mongolturtelduen finner veien tilbake til artsfrendene sine, sier ornitolog Alv-Ottar Folkestad.

– Får mest havre

Så lenge mongolturtelduen er i Surnadal, kommer hobbyornitologene til å fôre den. Akkurat nå går det mest i havre.

– Ja, vi fôrer den i hovedsak med havre. Fuglen er robust, og kan klare seg over vinteren på dette fôret. Vi supplerer også med litt solsikkefrø, sier Jan Magne Garte på sin daglige tur innom fôringsstedet på Kortøran i Surnadal.