Hopp til innhold

Moldejazz er i mål med refinansieringen

MOLDE: (NRK): Moldejazz er i havn med refinansieringen. – Med denne tilførselen får vi en positiv egenkapital igjen, sier styreleder i Moldejazz Willy Loftheim.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser bort på jazzdanserinnen Jeanett Holsbøvåg under åpningen

Bildet er fra åpningen av årets festival der kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Gassror IKS, Møre og Romsdal fylkeskommune, Sparebank 1 SMN, Gjensidige og Istad har til sammen bidratt med 6 millioner kroner for å redde økonomien i Moldejazz.

Spleiselaget for Moldejazz

Spleiselaget foran fra venstre: styreleder i Moldejazz Willy Loftheim, Vidar Skår i Gjensidige, Olav Gjerland fra Sparebank1 SMN, Eli Arnstad i Sparebankfondet, fylkeskultursjef Heidi Iren Wedlog-Olsen. Bak fra venstre: festivalsjef Hans Olav-Solli, moldeordfører Torgeir Dahl, styreleder i GassROR IKS Arne Sverre Dahl og Rune Humlung i Istad.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Festivalen fikk et underskudd på vel 3,7 millioner kroner i 2014. Derfor gikk festivalen inn i driftsåret 2015 med et underskudd på 2,36 millioner kroner.

Årets festival gikk heller ikke med overskudd og derfor trengte festivalen refinansiering.

I havn med refinansiering

– Dette er en gledens dag. Det er ikke alltid slik at en kommer i mål med slike spleiselag. Vi har alle observert at festivalen de siste årene har hatt litt vanskelige kår, senest i fjor med et stort underskudd. Det medførte at vi dro med oss negativ egenkapital ved årets start, sier styreleder i Moldejazz Willy Loftheim.

Han sier at de håpte årets festival skulle være første steg i retning av å etterfylle det tapet som har vært.

– Men så fikk en også i år en vanskelig situasjon som gjorde at en måtte se røde tall også for 2015- regnskapet.

Det endelige resultatet fra årets festival er enda ikke klart.

– Vi håper å komme noe bedre ut enn det som var et tidlig anslag, men det gikk rimelig fort opp for oss at vi måtte ha et spleiselag her for å få økonomien på plass igjen.

– Med denne tilførselen får vi en positiv egenkapital igjen, og en likviditet som gjør at man kan være mer fremoverlent enn vi har vært det siste året, sier Loftheim.

– Vil bidra med tiltak som øker attraktiviteten

Gassror IKS er et samarbeid mellom kommunene i Romsdalsregionen. I oktober ble det kjent at de går inn med 4,5 millioner som en engangssum for å hjelpe til med å refinansierer festivalen. Da bevilget også fylkesutvalget en million kroner.

– Vi vil bidra til tiltak som øker denne regionen sin attraktivitet og bidrar til at de som bor her, og de som vi ønsker å få hit, skal være med på å oppleve et mangfold på det området som jazzfestivalen representerer. Vårt utgangspunkt er at Moldejazz ikke er hvilken som helst festival, det er en institusjon, og det har vært viktig for oss da vi bestemte oss for å støtte dette, sier styreleder i Gassror IKS, Arne Sverre Dahl.

Knutepunktfestival kun ett år til

Hans-Olav Solli

Festivalsjef Hans-Olav Solli sier at de fremover må tilpasse seg knappere økonomiske rammer.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

I september ble det klart at alle knutepunktfestivalene, bortsett fra Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge, vil miste statusen som knutepunktfestivaler. Alle de andre festivalene må dermed konkurrere om midler på lik linje med andre festivaler dersom regjeringen får det som de vil.

Derfor må Moldejazz tilpasse seg knappere rammer.

– Det blir en tilpasning, og sikkert utprøvning av ting som tilhører fremtiden. Men vi må levere en festival som er i forhold til de tilskuddene vi har i fremtiden, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL