NRK Meny
Normal

Moldejazz fikk millionen de ba om

Fylkesutvalget bevilget en million kroner som bidrag til å få Moldejazz ut av de økonomiske problemene.

Moldejazz

Økonomien i Moldejazz er berget etter at fylkesutvalget bevilget en million kroner.

Foto: Yngve Hustad Reite

Moldejazz har opparbeidet seg en negativ egenkapital som ved utgangen av 2015 vil være på nærmere 4,6 millioner kroner. Refinansieringsbehovet er på seks millioner kroner.

Gassror går inn med 4,5 millioner kroner og mandag gikk fylkesutvalget inn med èn million kroner som engangsstøtte.

– Bidrar med svært mye

Fylkesutvalget i Møre og Romsdal

Det var bred enighet i fylkesutvalget om å gå inn i spleiselaget for Moldejazz.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jazzfestivalen bidrar med svært mye både lokal og regionalt. Den setter både Molde og Møre og Romsdal på kartet. Så jeg mener at fylkeskommunen må bidra, sa Tove Lise Torve (Ap).

Men under debatten kom det frem flere kritiske synspunkt, både mot regjeringa sitt forslag om å redusere kraftig knutepunktordninga som blant annet rammer Moldejazz, og mot festivalens økonomi der det har vært flere år med underskudd.

Flere av politikerne var også kritiske tl at vertskommunen Molde ikke var en del av spleiselaget, men det ble påpekt at Molde bidrar gjennom Gassror sin bevilgning.

Nordmørslista stemte mot

Mette Belden

Mette Belden mener Moldejazz har beveget seg bort fra grunnkonseptet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Mest kritisk var Mette Belden som representerer Nordmørslista i fylkesutvalget.

Jeg synes Moldejazz har beveget bort fra den rene jazzfestivalen og blitt mer lik andre festivaler. Derfor ber jeg om en utsettelse, sa Mette Belden.

Også Frank Sve (Frp) sa at han hadde vurdert utsettelse, men Sve mener at festivalen er svært viktig. Under voteringa var det bare Belden selv som stemte for utsettelse. Da det ble votert over selve saken var også Belden den eneste som stemte mot å bevilge èn million kroner til Moldejazz.

Glad for støtten

Ordføreren i Molde, Torgeir Dahl (H), som også sitter i styret i Moldejazz, var glad for håndslaget som fylkespolitikerne ga festivalen.

– Det er veldig gledelig at det er så bred støtte i fylkesutvalget for at fylkeskommunen skal gå inn med èn million i dette spleiselaget. Jeg er veldig glad for de ordene som ble sagt, og for at vi fikk et vedtak som var så bredt forankret, sier Toregir Dahl.

– Hvor alvorlig er den økonomiske situasjonen?

– Den er alvorlig og derfor må det komme på plass en slik finansiering ganske raskt. Det normale har vært at vi har gått med overskudd. Men vi har vært uheldige, særlig i forhold til det som skjer på Romsdalmuseet. Det kan jo ikke videreføres og det har styret vært tydelige på, sier Torgeir Dahl.

– Ingen kilevink til Molde

Mette Belden i Nordmørslista avviser at hun ville gi Molde en kilevink gjennom å stemme i mot.

- Nei, absolutt ikke. jeg har vært på mange jazzfestivaler opp gjennom årene, men nå er det kanskje behov for å gå gjennom programmet, sier Belden.