NRK Meny
Normal

Årets jazzfestival er i gang

Årets utgave av jazzfestivalen i Molde, den 54. i rekken, er i gang. Tradisjonen tro ble folkefesten danset i gang med gateparade gjennom bykjernen.

Festivalsjef Anders Eriksson åpner Moldejazz 2014

Dette er Anders Erikssons aller første Moldejazz som festivalsjef.

Foto: Magnus Harnes / NRK

Skuelystne festivaldeltakere fylte Storgata i Molde til randen da gateparaden, anført av den lokale skuespillerstudenten og tidligere toppdanseren Mathias Melsæter Rydjord, satte startskuddet for festlighetene.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker stod for åpningen av festivalen. Hun mener at Moldejazzen har brakt verden til Norge.

– Det er kjempeartig å få komme til Molde. Både fisk og jazz er viktig for denne byen. Under havoverflata skjuler det seg utrolig mye spennende, og slik er det med jazzen også, sa fiskeriministeren som gleder seg til en festival med mange gode jazzopplevelser.

– Beste uka i året

Mathias Melsæter Rydjord var i svært godt humør under åpningen av jazzen i Molde

Danseren Mathias Melsæter Rydjord var i svært godt humør under åpningen av jazzen i Molde.

Foto: Magnus Harnes / NRK

Rydjord gikk først i årets åpningsparade. Han syns det er kjekt å være tilbake på jazzen, og gleder seg til et spennende program.

– Det er en stor dag. Moldejazz har vært høydepunktet i ferien i alle år, og det er absolutt den beste uka i hele året, sier den tidligere toppdanseren.

Også ordfører i Molde, Torgeir Dahl, sluttet seg til den konklusjonen.

– I løpet av disse over 50 årene har verden kommet til Molde, sa Dahl i sin tale til de mange som møtte opp for å overvære åpningen av jazzfestivalen 2014.

For det var veldig mange som fikk med seg åpninga i Alexandaparken, kanskje mye takket være mildt og tørt vær - noe som står i kontrast til de to foregående årene.

Torgeir Dahl jazz

Torgeir Dahl talte til de mange som møtte opp til åpning av Moldejazz 2014.

Foto: Magnus Peter Harnes

– Det er flere folk i gatene, litt mer oppslutning rundt selve «street-paraden» og åpningsarrangementet. Vi merker at det er mer puls i byen, sier Dahl til NRK.

Mest nordmenn til jazzen

Festivalprogrammet i år har fått blandede mottakelser. Samtidig som jazz-tungvekteren Sidsel Endresen har blitt tildelt rollen som «Artist in Residence», og får fri tilgang til scenen hele uka, blir musikksjangeren jazz ikke fremtredende under de store konsertene på Romsdalsmuseet.

Det er hovedsakelig norske artister som skal spille under museumskonsertene. Blant de største navnene er Jarle Bernhoft, «Highasakite», Sivert Høyem og Ylvis. «The Voice»-vinner Knut Marius Djupvik skal også prøve å overvinne hjemmepublikumet i Molde torsdag.

Ordfører Dahl tror ikke dét vil legge en demper på festivalopplevelsen - selv for den mest innbitte jazztilhenger.

– Jeg forventer en del av det som er kjernejazz. Vi har over 20 unike jazzarrangementer i Molde, og det er kanskje det som er det viktigste i forhold til det å være knutepunktsinstitusjon for jazz. Jeg forventer mye av årets festival, slår han fast.

Godt forhåndssalg av billetter

Store internasjonale artister uteblir altså fra programmet i 2014. Tidligere år har musikere som Miles Davis, Bob Dylan, Herbie Hancock, Leonard Cohen, Chick Corea, Paul Simon, Patti Smith og Stevie Wonder gjestet festivalen.

Likevel har forhåndssalget av billetter til arrangementet vært bra.

Moldejazz 2014 publikum alexparken

Venninnene Jorun Nesset, Reidun Byttingsvik, Vigdis Bjørset, Marianne Heggem tror Moldejazz 2014 blir en suksess.

Foto: Magnus Peter Harnes

– Det er fint vær, og folk er i godt humør, sier Reidun Byttingsvik, som sammen med tre venninner hadde tatt turen til Alexandraparken mandag formiddag. Positive værmeldinger og et variert program gjør at årets festival kan bli svært bra, mener de.

– Noe for enhver smak. Flott så langt, sier Marianne Heggem.

Flere utsolgte konserter og 10.000 forhåndssolgte billetter har gitt festivalsjef Anders Eriksson et godt utgangspunkt før hans første uke som festivalsjef. Om fjorårets salg av billetter under festivaluka repeteres, mer enn dobles tallet.

Se hele festivalprogrammet her.

Folket har samlet seg i Molde for opningen av Moldejazz 2014

Mange samlet seg i Moldes gater under åpningen.

Foto: Magnus Harnes / NRK