NRK Meny
Normal

Molde-ordføreren syns høringa var unødvendig

– Jeg tror den kunnskapen jeg har er tilstrekkelig for å vite hva som er rett og hva som er galt, sa Torgeir Dahl før sykehushøringen i Stortinget startet. Den oppfatningen hadde ikke endret seg da høringen var ferdig.

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fredag 13. februar ble helseminister Bent Høie og aktørene rundt sykehusplasseringen for Nordmøre og Romsdal spurt ut av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite

Les alt om høringen her

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl sa både før og etter høringen at den var unødvendig.

– I forhold til kontroll- og konstitusjonskomiteen sin egentlige oppgave så mener jeg den er det.

Statsråd Bent Høie holder fast ved at hans mening rundt tomtevalget ikke hindrer helseforetakene å ta selvstendige vedtak.

Nye moment i saka

Ingunn Golmen

Leder for rådmanns- og ordførerkollegiet Orkidé på Nordmøre, Ingunn Golmen, syns høringa har vært nødvendig.

– Jeg syns det Bent Høie redegjør for styrker min oppfatning i denne saka. Så har det kommet en del annet som er spennende å vite noe, så slik sett har det vært en interessant dag likevel, sier Dahl.

Leder for rådmanns- og ordførerkollegiet Orkidé på Nordmøre, Ingunn Golmen, syns høringa har vært nødvendig og mener den har brakt frem en del nye momenter.

– Det var veldig sterkt å høre Astrid Eidsvik sin versjon. Jeg tenker at hun har vært presset opp i et hjørne. Hun har fått en klar oppfatning om at det var ønskelig med en felles innstilling fra de to styrene. Hun fikk klar beskjed om hva den innstillingen skulle være, og den var ikke i tråd med hennes faglige vurdering.

– Men sjefene sier at de ikke utøvde press, så da er man jo like langt?

– De sier det, men når de samtidig ga beskjed om at de forventet en felles innstilling og den skulle ha et utfall, så var det en sterk utøvelse av press, sier Golmen.

(Saken fortsetter under videoen)

Tidlegare administrerande direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, kjende seg pressa til å gå for Hjelset i valet av sjukehustomt. Under den opne høyringa om saka, gjentok ho at ho ville gått inn for at sjukehuset skulle ligge på Storbakken i Kristiansund.

Tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, kjente seg pressa til å gå for Hjelset i valget av sykehustomt.

Felles innstilling

Molde-ordføreren mener Astrid Eidsvik likevel burde lagt frem sin innstilling i saka.

– Man ønsket en felles innstilling, men det kom til et punkt der Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge var uenige. På det grunnlaget fikk Eidsvik muligheten til å legge frem sin innstilling og det burde hun ha gjort, sier Dahl.

– Når hun fikk inntrykk av at hennes innstilling ikke var noe verd, så forstår jeg at hun følte at det ikke var hensikt i å legge frem, sier Golmen.

Se forventningene til Ingunn Golmen og Torgeir Dahl før høringa under:

Både romsdalinger og nordmøringer fant sine plasser for å være tett på sykehushøringa i dag og hadde ulike forventninger til det som ville komme fram.

– Jeg tror den kunnskapen jeg har er tilstrekkelig for å vite hva som er rett og hva som er galt, sa Torgeir Dahl, før høringa.