Bygger kulturskole men kutter i kulturbudsjettene

Her skal den nye kulturskolen i Molde bygges. Det skjer samtidig som Molde kutter i kulturbudsjettene.

Molde fengsel

Her skal huset til kulturskolen bygges, inntil det gamle fengslet i Molde.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Denne uka begynner arbeidet med utgravingen av tomten der den nye kulturskolen skal bygges i Molde. Vedtaket om nytt bygg ble gjort i desember og innflyttingen skal skje i 2015.

Skolen skal ligge i nærheten av det gamle fengselet, som også skal inngå i det nye kulturbygget.

– En fryktelig sak

Men saken vekker sterke reaksjoner. For Molde kommune har vedtatt nedskjæringer i kultursektoren, noe som blant annet har rammet Møremusikarane sterkt.

– Dette er egentlig en ganske fryktelig sak. Jeg trodde jobbene våre var ganske trygge. Men det vi har vært gjennom nå er en fryktelig opplevelse, sier fiolinlærer og møremusiker Judit Toth Sylthe.

Kulturskole Molde

Markør-pinner har kommet på plass og tomtearbeidet for det nye skolebygget er nært forestående.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

– De er korttenkte

Sylthe har værte tilsatt i Møremusikarane siden starten 1992. Hun er en av dem som ble rammet av kuttene i kultursektoren. Da kontrakten mellom Molde kommune og Møremusikarane ble sagt opp mistet hun jobben som fiolinlærer ved kulturskolen.

– Det virker som om politikerne er litt korttenkte, sier hun til NRK.

Frøydis Austigard

Frøydis Austigard er varaordfører i Molde. Hun ser frem til at kulturskolen skal få bedre arbeidsforhold.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

– Vi er på hugget

Men varaordfører i Molde, Frøydis Austigard, mener at Molde trenger det nye kulturskolebygget. Hun beklager at Molde så seg nødt til å si opp avtalen med Møremusikarane. Hun presiserer at dette ikke trenger å være en fast ordning for all fremtid.

– Bygging av ny kulturskole i Molde viser at vi er på hugget og at vi vil noe. Vi vil gi noe til alle barna i Molde, sier Frøydis Austigard.

– En rekke kilder i Molde sier at det blir kuttet over hele linja innen kultursektoren, og særlig når det gjelder undervisning. Hva er din kommentar til det?

– Jeg kan ikke benekte det. I alle kommuner ser man at man må gjøre prioriteringer fordi man har stramme vilkår. Da blir også kultur rammet, sier Austigard.

Molde kulturskole

Ifølge forprosjektet til nytt kulturskolebygg skal huset se slik ut og plasseres i tilknytning til det gamle fengselet i Molde.

Foto: Illustrasjon / Molde kommune

– Skaper mangfold

Varaordføreren mener at byggingen av det nye huset til kulturskolen er en riktig prioritering. Huset skal bygges sammen med det gamle, verneverdige fengselet. Hun er sikker på at kulturlivet kommer til å blomstre i det nye bygget. Hun viser til alt det positive som skjedde da kulturhuset «Plassen» blei reist i Molde.

– Det vi bygger på og satser på gir mangfold på mange vis som er minst like viktig både for Molde kommune og andre kommuner, sier hun.

– Kan du forstå at flere av møremusikerne reagerer på at det blir færre lærere i kulturskolen?

– Ja, det forstår jeg godt. Men i den politiske verden må vi finne oss i at vi også må skjære ned noen steder. Jeg er sikker på at innholdet i det nye huset blir minst like godt som det vi har i dag. Vi må sørge for at både elever og lærere har gode forhold å jobbe under, sier Austigard.

Men varaordføreren får lite støtte fra Judit Toth Sylthe, selv om også hun synes det nye bygget ser flott ut.

– Jeg frykter at bygget fylles med meningsløst arbeid. I stedet for individuell undervisning må det bli mer undervisning i grupper. Jeg er ikke sikker på at dette blir bare bra, sier Sylthe til NRK.