Hopp til innhold

Profesjonell kjøtthåndtering

Også jaktlivet bærer preg av moderne tider. På Brunstad i Sykkylven har det profesjonelle kjøttskjærere som gjør jobben på private slakteri.

Jakta er uten tvil i gang, og på Brunstad i Sykkylven er det et av årets store høydepunkt.

Jakta er at av høydepunktene på Brunstad i Sykkylven.

Ådne Brunstad

Ådne Brunstad er glad når det er jakttid i Sykkylven.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Det jaller godt når Ådne Brunstad setter leppene til, og blåser så høyt i hjortehornet at sansene slår ut i fullspenn på hvert eneste dyr i nærheten.

Jakta er uten tvil i gang, og på Brunstad i Sykkylven er det et av årets store høydepunkt.

– Ja, da er jaktiveren på topp. Alle står på og samtlige vet hva de skal gjøre - nemlig å komme seg ut i skogen, sier Ådne, som ikke legger skjul på at fellesskapet og spenningen gjør opp for det faktum at jakt også kan være en gjeskjeft med mye arbeid.

Oppdeling

Men fellingen av dyret er bare èn del av jobben. Før i tiden grovparterte man byttet, og la skrotten i fryseren. Det medførte mye svinn, men nå har de nye tidene kommet til Brunstad.

Eller rettere sagt - profesjonell hjelp. På det lokale privatslakteriet finner vi nemlig Leif Jönsson - kjøttskjærer av yrke.

– Her har vi både grytekjøtt, biff, indrefilet og bog. Alt fint fordelt, sier han, og peker med kniven på det rå kjøttet.

Gjennomført

Jeger Jan-Gunnar Hole er ikke i tvil om at det er viktig å gi kjøttet best mulig behandling i slakteprosessen.

– Varen blir betydelig mye bedre enn før. Riktig mørningstid, temperatur... alle disse faktorene spiller inn, sier han.

Hjortekjøtt

Hjortekjøttet blir enda bedre med moderne slaktprosesser.

Foto: Bernt Balterzen / NRK