Hopp til innhold

Mobbeoffer frikjent etter å ha slått med brekkjern

Da tiltalte fikk uventa besøk av en som hadde mobbet han i oppveksten, slo han tilbake.

Norges lover

Hendelsen skjedde i fjor høst. Mannen ble frikjent i Romsdal tingrett.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

En mann i 30-årene ble i Romsdal tingrett frikjent etter å slått en mann med et brekkjern, og påført han bruddskade. Det var Romsdals Budstikke som først skrev om saka.

Fornærmede hadde mobbet tiltalte gjennom oppveksten på skolen, står det i dommen. Den tiltalte mannen hadde etter flere år med rusavhengighet de siste årene vært rusfri, men i fjor høst fikk han uventet besøk av fornærmede og en kompis.

I dommen står det at de to mennene krevde å få kjøpe hasj, men huseieren fikk dyttet dem ut av huset sitt. De to klarte likevel å komme seg komme seg inn ved å knuse et vindu. Tiltalte og de to slo hverandre med knyttneveslag.

Retten: – Handlet i nødverge

Tiltalte ringte politiet for å få hjelp, men politiet operasjonssentral ga beskjed om at de ikke kunne prioritere denne saka på grunn av et annet hasteoppdrag, står det i dommen.

En kamerat kom huseieren til unnsetning, men like etterpå oppstod det et slagsmål.

Tiltalte slo to-tre ganger med et tungt brekkjern mot føttene til fornærmede som ble påført flere beinbrudd. Han ble seinere på kvelden brakt til sykehus for behandling.

Mannens forsvarer mente at klienten hadde handlet i nødverge og måtte frifinnes. Mens aktor ville ha mannen dømt til 120 dagers fengsel.

Retten mener at tiltalte i utgangspunktet hadde overskredet grensa for nødverge, men at det skyldes tiltaltes sinne, frykt og panikk.

Retten påpekte at tiltalte kjente den fornærmede som den personen som grovt hadde krenket han under oppveksten og at de to inntrengerne oppsøkte ham for å kjøpe hasj, til tross for at han hadde vært stoffri i flere år. At de også trengte seg inn i hjemmet hans mente retten at var tilstrekkelig til at tiltaltes nødvergehandling ikke skal straffes.