Mistet styringen av seilbåten midt i Atlanteren

Rune Sæbønes og hans reisekamerater støtte på store problemer underveis da de seilte fra New York til Azorene.

Rune Sæbønes, Kristine Nygård og Kjell Arne Steinsvik

SEILKAMERATER: Rune Sæbønes, Kristine Nygård og Kjell Arne Steinsvik støtte på problemer underveis på seilasen fra New York til Azorene.

Foto: Rune Sæbønes/PRIVAT

Kjell Arne Steinsvik

HØY MAST: Kjell Arne Steinsvik klatrer i masta på S/Y Emma.

Foto: Rune Sæbønes/PRIVAT

Det utspilte seg et drama til sjøs da Rune Sæbønes fra Ørsta og hans to venner, Kristine Nygård og Kjell Arne Steinsvik, la ut på det Sæbønes beskriver som «den ultimate seilasen» med seilbåten Emma.

For en stund tilbake la de tre sjøglade menneskene ut fra kai i verdensmetropolen New York, på reise mot en langt mindre og avsidesliggende destinasjon.

Målet var den portugisiske øya Azorene, 3900 kilometer unna den amerikanske østkysten. Men en slik tur gjennomføres ikke nødvendigvis uten problemer underveis.

– Det første som skjedde om morgenen var at et feste i toppen av framseglet røyk. Så vi mistet et segl. Det var umulig å reparere med den sjøen som var da, så vi måtte gå noen dager bare med storsegl, innleder Sæbønes.

– Men senere på dagen utviklet det seg noen enorme bølger og de kom inn fra flere kanter. Og en av de slo over båten og ødela mye i cockpiten. Vi mistet kalesjen og en av oss holdt på å bli tatt over bord, men han greide å holde seg fast, forteller han.

Bølger i solnedgangen i Atlanterhavet

SOL OG BØLGER: Store bølger i solnedgangen i Atlanterhavet.

Foto: Rune Sæbønes/PRIVAT

– Et minne for livet

Redselen spredte seg ombord, og besetningen på tre bestemte seg for å søke tilflukt.

Bølger i Atlanterhavet

BØLJAN BLÅ: Seilkameratene møtte store bølger underveis på seilasen.

Foto: Rune Sæbønes/PRIVAT

– Det satt en støkk i oss. Men bølgene ble bare større og større, så til slutt bestemte vi oss for å hive ut drivankeret. Så vi gikk ned i salongen og satt oss der. Båten tåler slike bølger, men problemet var at vi ikke hadde styring. Heldigvis roet det seg etter en natt, sier Sæbønes.

Mandag var han og vennene vel fremme på Azorene. Alle i fin form.

– Det har vært dramatikk, lange distanser og alle typer vær, men først og fremst har det vært en fantastisk tur og et minne for livet, mener Sæbønes.

– Akkurat nå er det skodde på Azorene og veldig fukt luft. Omtrent som på Runde, smiler han.