Miljødirektoratet stopper topptur i påsken

Påskefestivalen 2016 i Øvre Stordal ville kjøre påsketurister til foten av fjelltoppen Nonstind i Stordal på Sunnmøre lørdag i palmehelgen. Nå setter Miljødirektoratet en stopper for planene.

Reklame for topptur til Nonstinden

Slik ble toppturen til Nonstinden i Stordal markedsført. Prisen for turen er på kr 1200,-

Foto: skjermdump

Turene til topps med tråkkemaskin er langt på veg fullbooket. I Øvre Stordal på Sunnmøre arrangeres både afterski, jibbecamp, slalåmrenn og gudstjeneste. Men innledningen til det hele, guidet topptur til Nonstinden (1573 m.) blir det ikke noe av.

– Nei, nå må tråkkemaskinen kjøre uten oss som passasjerer. Vi har kansellert turen til Nonstinden. Men de som har meldt seg på skal få være med på en annen tur, sier arrangør Frode Færøy.

Skyss med tråkkemaskin

Ifølge planene skulle turistene få sitte på med tråkkemaskinen fra Arena Overøye (380 meter over havet) og inn dalen til foten av fjellet (440 meter over havet). Derfra skulle turistene gå på ski opp de over 1000 høydemeterne. Deltakerne ble oppfordret til å ha med rando-ski, skredsøker, spade og søkestang.

Turen til Nonstinden koster kr 1200,- pr. person, ifølge markedsføringen.

– Nonstinden er langt inne på vidden, og det er kjedelig å gå så langt på forholdsvis flat mark med rando-ski. Dermed er dette en topp som svært få benytter seg av fra Stordal-siden, sier Færøy.

– Bestemmelsene tolkes innskrenkende

I svaret fra Mildirektoratet fremgår det at kommuner, hjelpekorps, idrettslag, turlag og turistbedrifter kan opparbeide og preparere skiløyper og skibakker for allmennheten og for konkurranser. Regelverket for motorisert ferdsel i utmark regulerer også tillatelser til å bruke maskiner til preparering av løyper.

Bestemmelsen skal tolkes innskrenkende, og det betyr at den ikke åpner for frakt av skikjørere ut i terrenget i forbindelse med oppkjøring av skiløypene, heter det i brevet fra Miljødirektoratet.

Ola Eirik Bolme har skrevet brevet. Han skriver at det ville undergrave bestemmelsene i forskriften for bruk av motorkjøretøy i utmark om man tillot å frakte personer i forbindelse med oppkjøring av løyper.

Det blir vanskelig å vurdere om transporten skjer fordi det er behov for å preparere løyper, eller fordi det er markedsført et kommersielt tilbud der folk skal få sitte på/henge etter, skriver han.

– Fare for undergraving av reglene

Miljødirektoratet mener at en fortolkning som åpnet for slik persontransport ville gjøre det enkelt å omgå regelverket.

Vi legger til grunn at vedlikehold av løypenett må være basert på behov, noe som ikke er forenelig med å annonsere denne typen motorferdsel, skriver han.

Han konkluderer mot at bruk av tråkkemaskin for transport av skiturister til fjelltopper ikke er tillatt. En slik aktivitet er også utenfor det som kommunene kan gi tillatelse til, ifølge Miljødirektoratet.

– Overraskende

Det kom overraskende på arrangørene at det ikke var tillatt å bruke tråkkemaskinen på deler av strekningen.

– Vi mener det står tydelig at det er unntak for reglene om motorferdsel for områder der det kjøres opp løyper. Det var en overraskelse at vi ikke får sitte på, sier Færøy.