NRK Meny
Normal

Mildværet økte farten på bevegelsene i området ved Mannen

HORGHEIM/ÅNDALSNES (NRK): Mildvær med snøsmelting og regn økte farten på utglidningen av fjellpartiwr ved Mannen i Romsdalen lørdag. Det opplyser Åknes Tafjord Beredskap som overvåker fjellpartiet.

Mannen

Horgheim søndag formiddag: Politiet og sivilforsvaret holder vakt ved foten av fjellmassivet Mannen i Romsdalen.

Foto: Terje Reite / NRK

Søndag klokka 13.00 presenterte Åknes Tafjord Beredskap, NVE og Rauma kommune en ny rapport om skredsituasjonen ved Mannen. Etter flere dager med jevn hastighet økte farten på de skredutsatte fjellmassene lørdag kveld.

Mannen

Folk fra politiet og sivilforsvaret speider opp mot fjellet. Søndag formiddag kunne de ikke høre eller se noe unormalt.

Foto: Terje Reite / NRK

I en periode lørdag kveld var det tydelig aksellerasjon. Søndag ligger farten jevnt på 1,5 centimeter pr. døgn i øvre del og 2 millimeter i nedre del.

Det har kommet 5 mm nedbør ved Mannen siste døgn og temperaturen er nå +4˚C. Det er meldt 1-3 mm nedbør i form av sludd på 1100 moh og temperaturer mellom -1 og +2 grader fram til kl. 22.00.

Kaldere og mer stabilt

Det er nå meldt kaldere vær i området. Geologene venter derfor at bevegelsene fortsatt skal være stabile, eller gradvis avta. Beredskapen i området endres ikke.

Søndag formiddag var det rolig under foten av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De fleste pressefolkene og skuelystne glimrer med sitt fravær. Men politiet og sivilforsvaret holder stand.

Mannen

De som bor i det skredutsatte området er fortsatt evakuert og har ikke fått lov til å flytte tilbake til området.

Foto: Terje Reite / NRK

Fortsatt vakthold

Det er fortsatt mildt i Romsdalen, med målinger opp i 13,5 grader ved foten av fjellet. Oppe på toppen skal det, ifølge Yr.no også være plussgrader.

Lørdag var det også mildt. Men til forskjell fra søndagens oppholdsvær var det til tider tett regnvær lørdag. Ifølge gårsdagens rapporter fra geologene er det forventet at snøsmelting og regn skulle føre til at farten på utglidningen skulle øke noe.

De som har oppholdt seg i området søndag formiddag forteller til NRK at de ikke har hørt noen lyder fra fjellet i morgentimene. Lyder fra steinsprang blir regnet som tegn på økning i fjellets bevegelser.

Søndag formiddag var både politi og sivilforsvaret til stede på Horgheim, i dalbunnen nedenfor fjellmassivet Mannen. Åknes Tafjord Beredskap har to geologer på plass på kommunesenteret Åndalsnes i Rauma, hvor også NVE's regionsjef befinner seg.

Mannen 3. november