Hopp til innhold

– Det var bra at vi fikk et tydelig flertall

Homofile og lesbiske får ikke gifte seg i kirken. Mørebiskopen mener at et tydelig flertall var viktig.

Ingeborg Midttømme
Foto: Frode Berg / NRK

Forslaget om at kirken skulle starte arbeidet med en liturgi for vigsel av homofile falt på kirkemøtet i Kristiansand tirsdag. 51 stemte for forslaget, mens 64 stemte mot.

Mørebiskop Ingeborg Midttømme er ikke overrasket over utfallet.

– Jeg syns det var bra at vi fikk et tydelig flertall. Denne avgjørelsen betyr at kirken ikke endrer sin forståelse av ekteskapet, som i kirkelig betydning er mellom en mann og en kvinne.

Mørebiskopen forstår at dette vedtaket kan være frustrerende for de som ønsker at homofile skal kunne gifte seg i kirken.

Jeg kjenner også homofile som ikke har et ønske om å gifte seg

Ingeborg Midttømme

– Jeg er ikke overrasket over utfallet. Dette forslaget er veldig radikalt. Det at kirken skal endre sin forståelse av ekteskapet er et veldig stort steg å ta.

– Er du redd for at kristne homofile føler seg støtt?

– Homofile kan kjenne seg støtt ut. Men jeg kjenner også homofile som ikke har et ønske om å gifte seg, og som er glad for at staten har tatt ansvar for ekteskapsordninger som er tilgjengelige for alle, sier biskopen.

Hun mener at kirken inkluderer alle selv om de ikke endrer sin lære av hva ekteskapet skal være.

Kirken mot formell annerkjennelse

Kirkemøtet har også stemt nei til egne forbønnsliturgier for homofile, som har giftet seg borgerlig og ønsker velsignelse fra kirken.

Med knapt flertall forkastet Kirkemøtet tirsdag et forslag om å innføre en egen forbønnsliturgi for ektepar av samme kjønn. 62 delegater stemte mot at homofile par skal få en mer formell anerkjennelse av sitt ekteskap under kirkens tak.

Samtidig stemte 54 delegater for dette forslaget, noe som illustrerer splittelsen i Den norske kirke i en konservativ og en liberal retning.