NRK Meny
Normal

Fjelltinder, skyline eller Tetris på kirketaket?

Næmmen. Se kirketaket, da gitt! Slik tenkte Arnfinn Håkon Henøen da han så taket på Molde domkirke etter snøfallet. Og han fikk flere assosiasjoner.

Molde domkirke

Jo da. Innrømm det: Det var jo et litt kult mønster på taket av kirka i Molde. Var det ikke det, da?

Foto: Arnfinn Håkon Henøen

Snøen som falt i Molde kunne ikke berge ski-NM i byen. Men snøen har skapt mye moro lell. Blant annet for den observante hobbyfotografen Arnfinn Håkon Henøen i Molde.

Jeg så disse mønstrene da jeg kjørte forbi. Jeg måtte bare parkere bilen, gå tilbake og ta frem mobilkameraet, sier han.

Får du noen assosiasjoner? Tenker du: "Oj, dette lignet aller mest på en kurve over aksjeutviklingen eller boligmarkedet? Eller kanskje en utskrift fra et eller annet måleapparat på sykehuset?

Barcode bygningene i Oslo

De nye Barcode-bygningene i Bjørvika i Norge utgjør nok den tydeligste skylinen i Norge nå.

Foto: Atle Markeng / NRK

Mange assosiasjoner

Synet av mønsteret på kirketaket gav Henøen flere assosiasjoner, både fra natur og byliv.

Jeg tenkte på fjell og tinder, og om det var byen som gjenspeilte seg i kirken og omvendt, sier han.

– Ja, du så liksom en Molde skyline speile seg i kirketaket?

Ja, det var noe sånt. Det var i alle fall noe fantasifullt og ubestemmelig, og jeg synte det var litt spesielt da, sier han når NRK ringer ham for å høre mer om bildet.

Store Trolltind i Romsdalen

Assosiasjonene går kanskje aller mest i retning fjellene i Romsdal? Her ser vi Store Trolltind.

Foto: Steinar Vikås

Nytt tak på kirka

Arnfinn Håkon Henøen forteller at han har fulgt med på restaureringen av domkirken i Molde, og forteller at kirken fikk ny takstein i fjor. Taktekkingen var ferdig i august 2013, så snøen som er fotografert er fra et av de første snøfallene etter at kirka fikk nytt tak.

Snøen sitter nok fast eller løst på en litt annen måte på de nye taksteinene enn på de gamle. Og mønsteret har jo kommet fordi snøen har sluppet taket akkurat ved overgangen mellom to taksteiner. og dette har skjedd på forskjellige steder på de forskjellige rekkene, sier Henøen.

Tetris?

Jeg forteller Henøen av jeg fikk litt assosiasjoner til spillet Tetris, som herjet på datidens datamaskiner på 90-tallet. Dette spillet blir karakterisert som et av tidenes mest populære og ble oppfunnet i 1985 av den russiske matematikeren Aleksei Pazjitnov. I dette spillet skal kvadratiske figurer henge sammen som byggeklosser og danne rekker.

Nei, akkurat den assosiasjonen fikk jeg ikke. Jeg er ikke så mye inne i de dataspillgreiene. Men det er nok mange forskjellige assosiasjoner man kan ha ut fra disse formene, ler Arnfinn Håkon Henøen.

Tetris Turns 25

Kanskje assosiasjonen til Tetris ikke var så veldig god allikevel. For slik så en av variantene ut.

Foto: Mark Lennihan / AP

Kommer du på en helt genial kommentar, så kan du jo skrive noe i kommentarfeltet her.