Hopp til innhold

Mer råkjøring: – Det er veldig bekymringfullt

I årets seks første måneder har nesten 450 bilister mistet førerkortet i Midt-Norge. Både Trygg Trafikk og UP er bekymret over utviklingen.

Bil

RÅKJØRING: Hvert femte førerkort som ryker i Norge, skjer i Møre og Romsdal eller Trøndelag. I årets seks første måneder har nesten 450 bilister mistet førerkortet

Foto: Scanpix / SCANPIX

Distriktsleiar Per-Einar Hollum, UP-distrikt 7

FØRERKORT: Per Einar Hollum i UP har tar flere og flere som kjører for fort.

Foto: Politiet

Mens tallet på landsplan holder seg stabilt, har politiet i Møre og Romsdal og Trøndelag tatt flere råkjører i trafikken den siste tiden. UP i Midt–Norge har i snitt beslaglagt mer enn to førerkort hver eneste dag hittil i år.

– Jeg synes det er store tall, og de viser at det er veldig mange som er villig til å ta høy risiko ved å kjøre for fort, sier Per Einar Hollum i UP.

Erik Hartmann i Trygg Trafikk er bekymret over utviklingen i folks kjørevaner.

– Hvis dette er uttrykk for en faktisk endring i kjøreatferd, og folk begynner å kjøre fortere igjen, er det veldig bekymringsfullt. Dette må vi se nærmere på sammen med UP, forteller han.

450 har mistet førerkortet

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Erik Hartmann.

BEKYMRET: Erik Hartmann i Trygg Trafikk liker ikke utviklingen han ser.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hvert femte førerkort som ryker i Norge, skjer i Møre og Romsdal eller Trøndelag. I årets seks første måneder har nesten 450 bilister mistet førerkortet, og i motsetning til utviklingen på landsbasis, er det vesentlig høyere enn i fjor og enda høyere enn året før.

I første halvår av 2013 ble 365 førerkort beslaglagt i Midt-Norge, året etter var tallet 394, og i år har det steget ytterligere til 441. Ser man på statistikken på landsbasis er inntrykket et helt annet. I 2013 ble det registrert 2450 beslag, i 2014 gikk det opp til 2600, før det i år har gått ned til 2400 førerkortbeslag.

Mens færre mister førerkortet i år enn i fjor på landsplan, går utviklingen i motsatt retning i Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Det er overraskende, for vi har hatt en positiv ulykkesutvkling, både i Norge og i Møre og Romsdal gjennom årene. Hvis dette er en utvikling mot at flere kjører fortere, frykter vi at det også blir flere ulykker, sier Hartmann i Trygg Trafikk.

Trussel for andre trafikanter

53 mennesker omkom i trafikken i Norge i årets første halvår. UP liker utviklingen dårlig, men har ikke et godt svar på hvorfor folk råkjører. De er først og fremst opptatt av å ta de som gjør det.

– Det tror jeg er et sammensatt bilde, og det er ikke så veldig viktig for oss heller. Det viktigste for oss er at vi er på veien og får luket ut de sjåførene som tar en slik risiko og får de ut av trafikken. Da representerer de ikke den samme risikoen for seg selv og for medtrafikanter, sier Per Einar Hollum.