NRK Meny
Normal

Mener sykehus-høringen er sløsing med tid og ressurser

– Helseminister Bent Høie har ikke brutt loven, understreker jusprofessor Aslak Syse.

Professor Aslak Syse

Jusprofessor Aslak Syse sier det eneste som vil komme ut av høringen, er at Høie kan gå videre med æren i behold.

Foto: Institutt for offentlig rett / UiO

Fredag kl. 09.00 møter 15 aktører og syv bisittere i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, blant disse helseminister Bent Høie.

Målet er å komme til bunns i hva som skjedde før vedtaket om å plassere det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde.

Helseministeren har blitt beskyldt for brudd på helseforetaksloven, blant annet fordi han lot det skinne gjennom overfor sine regionale helseforetaksledere at han «helte mot Molde» i spørsmålet om sykehusplassering.

Astrid Eidsvik

Tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk overraskende fra sin stilling før jul.

Foto: Remi Sagen / NRK

I tillegg må Høie svare for lederflukten der både styreleder Marthe Styve Holte og direktør Trond M. Andersen i Helse Midt-Norge, og adm.dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal sa opp sine stillinger i løpet av to måneder i høst.

Striden ligger i hvorvidt Høie har brutt helseforetaksloven §16 om eierstyring utenfor foretaksmøter.

Avviser lovbrudd

I sitt svar til kontrollkomiteen den 23. desember avviste Høie selv at han har brutt loven.

Nå får han støtte fra mangeårig helserettsjurist Aslak Syse, som regelrett sier til Aftenposten at høringen aldri burde funnet sted.

Til NRK sier Syse at fredagens høring er sløsing med Stortingets tid og ressurser.

– Jeg synes ikke det var rart at kontrollkomiteen sendte spørsmål, om så svært detaljerte, til Høie. Etter å ha lest gjennom svarene mener jeg det overhodet ikke er noe poeng å holde en full høring, sier Syse.

(Saken fortsetter under bildet)

Kontroll- og konstitusjonskomiteen

Fredag skal 15 personer spørres ut i Stortinget om sjukehussaken i Møre og Romsdal.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Høie vil ha æren i behold

Han mener eventuelle videre spørsmål til helseministeren kunne blitt gjennomført i en vanlig spørretime, og understreker at Høie var i sin fulle rett til å diskutere og holde seg oppdatert om synspunktene vedrørende tomteplasseringen med lederne i helseforetakene før avgjørelsen ble tatt.

Professoren sier helseforetaksloven gir ministeren beslutningsmyndighet, men legger til at det ikke fratar ham plikten til å holde seg oppdatert.

– Snarere tvert imot, det burde også kontrollkomiteen skjønne. Tidligere ministre fra Arbeidepartiet har instruert, men det har ikke Høie.

Syse sier det eneste som vil komme ut av høringen, er at Høie kan gå videre med æren i behold.

Mener høring må til

Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg, svarer til Aftenposten at han står fast på nødvendigheten av en høring.

– Jeg har ikke sagt at loven er brutt, men at det er nødvendig med høring for å få det klarlagt. Vi trenger å høre styreledernes og direktørenes forklaringer for å avgjøre om statsråden er innenfor eller utenfor loven. Og vi kan ikke henvende oss direkte til dem. Derfor har vi invitert til høring, sier han til avisen.

Høringen gjennomføres i Stortingets høringssal i Akersgata like bak Stortinget, og varer fra 09.00 til 18.25. NRK2 sender hele høringen direkte.

Se timeplan for høringen her

 • 09:00–09:05 Komiteleder Per Olaf Lundteigens innledning.
 • 09:05–10:25 Professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt og Norske Legeforening. Hver sin innledning på ti minutter. Deretter utspørring.
 • 10:25–10:40 Pause
 • 10:40–12:00 Helse Møre og Romsdal. John Harry Kvalshaug, Stein Kinserdal og Astrid Eidsvik. Bisittere Odd Veddeng og Espen Remme.
 • 12:45–14:05 Helse Midt-Norge. Kolbjørn Almlid, Gunnar Bovim, Marthe Styve Holte og Trond Michael Andersen.
 • 14:05–14:25 Pause
 • 14:25–15:35 Helse Midt-Norge. Olav H. Strand og Daniel Haga. Fem minutter hver.
 • 15:35–15:50 Pause
 • 15:50–17:00 Tidligere statsråd Anne-Grete Strøm Erichsen og Jonas Gahr Støre. Fem minutter hver til innledning. Her vil også de to tidligere statssekretærene Roger Ingebrigtsen og Robin Kåss bidra med oppklarende opplysninger ved behov.
 • 17:00–17:15 Pause
 • 17:15–18:25 statsråd Bent Høie. Innledning på ti minutter. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen er bisitter. Denne sekvensen forlenges ved behov.
 • 18:25 Avslutning, oppsummering.