Hopp til innhold

Stine (18) er russ på sparebluss – mener unge blir utnyttet

Stine Longva Veddegjerde mener de store leverandørene av russeutstyr utnytter russen. Selv kjøpte hun sin egen dress for 99 kroner. – Det er kult at man tør å gå mot strømmen, sier økonomirådgiver.

Fem fargerike bokstaver er spredd utover en rød arbeidsdress kjøpt på Rusta.

Snart skal Stine ta på seg den røde drakta sammen med tusen andre russ i landet, men dressen hun har på seg skiller seg likevel ut i mengden.

Det var da medrussen begynte å bestille inn russeutstyr hun reagerte.

– Jeg synes prisene var veldig høye. Da tenkte jeg, må man faktisk bruke så mye penger på dette?

Hun mener de store russeselskapene nærmest utnytter unge, kommende russ, og bestemte seg for å finne billigere løsninger andre steder.

Stine Longva Veddegjerde

Stina Longva Veddegjerde kjøpte sin russedress for 99 kroner. Hos Russeservice koster den 999 kroner.

Foto: JONAS OTNEIM / NRK

– Overpriset

Ungdom i denne alderen er jo ekstra sårbar, og vil bare passe inn. Da synes jeg det er dumt å selge russekort og russedresser til så høye priser, for det er jo ikke verdt det – man vet at det er overpriset. Men likevel gjør de det, sier Veddegjerde.

Den kommende russen mener flere bør prøve å tenke litt utenfor boksen, og sier at man ikke må handle på de mest vanlige nettsidene.

Til sammen har jeg brukt 670 kroner på alt jeg skal ha til russetida, sier hun. Men legger til at det spørs helt på hvor mye man vil ha.

For hennes del innebærer det selve russedressen, strykemerker, tusj, russelue og russekort. Alt fant hun ved å søke litt rundt på nettet.

Stine Longva Veddegjerde

Stine valgte en nettside hvor hun kunne designe sitt eget russekort, som også ble en billigere løsning.

Stine Longva Veddegjerde

Stine så noen på TikTok som hadde kjøpt kontaktpapir. Det brukte hun til å skjære ut sjablonger av bokstavene, for så å bruke ulik maling og mønster for å få bokstaver på dressen.

Stine Longva Veddegjerde

På baksiden av dressen har hun selv brukt sine kreative ferdigheter og malt. Hun beskriver det som nærmest et selvportrett, fordi i russetiden har hun planer om å farge håret sitt blått.

Stine Longva Veddegjerde

På baksiden av låret valgte hun å ha et utklipp av en meme som elever på skolen hadde lagt ut på deres Instagram-konto. Alt av merker på russedressen har hun betalt 50 kroner til sammen for.

Stine Longva Veddegjerde

Hun har også fått på koden til hennes egen Snapchat på russedressen, noe hun synes er en morsom løsning.

Stine Longva Veddegjerde

Nå er russedressen klar for å tas i bruk i slutten av april.

Russeservice skriver i en e-post til NRK at de mener inngangsbilletten for å være russ er rimelig.

Russeservice selger en grunnpakke med dress, russelue, russekort, fløyte, sko, genser + en del annet stæsj til 999 kroner. Du blir ikke mer russ med mer eller dyrere russeutstyr. Det virker som russen er fornøyd med prisene og vi får svært få henvendelser som angår pris, skriver de.

– Kult å gå mot strømmen

Nina Reynisdottir driver en TikTok-konto hvor hun gir økonomiske tips til de over 40 000 følgerne sine. At Veddegjerde er bevisst på økonomien i russetiden, oppfordrer hun flere til å være.

– Det er kult at man tør å gå imot strømmen, og ikke minst tenke økonomisk som ung. Det synes jeg er dritkult.

Jonina (Nina) Reynyssdottir lærer unge om økonomi på Tik Tok.

Nina Reynisdottir oppfordrer flere til å velge billigere løsninger.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Hun ønsker å motivere flere unge til å tenke økonomisk, og sier at det å senke utgifter er grunnleggende innenfor det å bli økonomisk smart.

Reynisdottir oppfordrer flere til å velge billigere løsninger, og gjerne brukt.

Stine Longva Veddegjerde

Stine Longva Veddegjerde håper flere slutter å bry seg om hva andre tenker.

Foto: JONAS OTNEIM / NRK

– Ikke vær redd for hva andre tenker

Selv synes jeg det først var litt skummelt å satse på ting som er billigere. Det er det presset da, og hva andre vil tenke. For eksempel «har hun ikke råd», sier Stine Longva Veddegjerde.

Til sammen har Veddegjerde brukt mellom 15–20 timer på å ferdigstille sin russedress, men det var maleriet som tok lengst tid.

Hun tror årsaken til at de fleste kjøper fra de mest standard nettsidene er at mange ikke tenker helt over at man kan lage den selv, men også at det er litt skummelt.

Det er så få som gjør det, og derfor er det ekstra skummelt å skulle være den ene som faktisk går og står for det.

Men Veddegjerde gleder seg til å bruke i sin egendesignet, rimelige russedress i tiden fremover, uavhengig av hva andre måtte mene.

Jeg synes fremtidige russ burde stå på sitt. Ikke vær redd for hva alle andre vil tenke. Redesign er jo i vinden, også det å spare penger så jeg synes man bare skal eie det. Og bare se hva du selv kommer på, for det er sikkert løsninger jeg ikke har tenkt på som andre kommer på, sier Veddegjerde.