NRK Meny

Mener russen er blitt urettferdig behandlet

Ledelsen ved Atlanterhavsparken i Ålesund reagerer sterkt på hvordan russen er blitt behandlet etter at tre pingvinunger ble tatt bort.

Tor Erik Standal

Tor Erik Standal er daglig leder ved Atlanterhavsparken i Ålesund.

Foto: Frode Berg / NRK
Trond Vestre
Journalist
Charlotte Ervik

Artikkelen er mer enn to år gammel.

De fire russene som er siktet i saken har vedgått at de har vært inne på området, men nekter for å tatt pingvinkyllingene.

Kritkken har haglet mot russen, og nå mener daglig leder Tor Erik Standal ved Atlanterhavspaken, at nok er nok.

– Vi kan ikke behandle alle under ett. Det er ingen som har tilstått og da blir det helt galt å behandle en hel gruppe som skyldige, sier Standal.

– Det er positivt at så mange bryr seg, men når det tenderer over til hat overfor en hel gruppe så blir jeg veldig lei meg.

I går offentliggjorde politiet overvåkingsvideoen som viser russ som går inne på området, men filmen er av for dårlig kvalitet til at den kan bekrefte at de har tatt med seg pingvinene.

Reidar Andresen er forsvarer for tre av de fire, han sier til Sunnmørsposten at de fire fastholder at de ikke har tatt pingvinene. Han sier saken har vært en stor belastning for de siktede og familiene deres.

Merker reaksjonene

Leting pingvin

Letingen etter de forsvunne pingvinungene har vært resultatløs.

Foto: Frode Berg / NRK

Russen i Ålesund er skuffet over at de fire tok seg inn i området og mener det som har skjedd er tragisk. Men de synes det er dumt at hele russen får skylda, og de merker reaksjonene.

– Da jeg gikk på butikken i dag fikk jeg kjempemange stygge blikk bare fordi jeg hadde russebukse. Folk dro vekk ungene sine som ville ha russekort. Jeg synes det er dumt at det er voksne som er de verste, sier en russ til NRK.

Hun sier de også har registrert at voksne oppfordrer til å spytte på russen i toget.

Vi har hørt at det blir oppfordret til at all russefeiring bør avlyses og at russetida bør avskaffet bare fordi noen veldig få har ødelagt for 800 personer.

– Ingen sjanse til å overleve

Pingvin kylling

- Pingvinene har ingen sjanse til å overleve, sier zoolog Petter Bøckmann.

Foto: Atlanterhavsparken / NTB scanpix

Verken Standal eller zoolog ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckmann, tror ikke pingvinungene har overlevd.

– Vi regner med at disse kyllingene enten har sultet ihjel eller frosset ihjel. De er små og de løper ikke fort og de lukter mat og da kommer rovdyra og tar dem, sier Bøckmann.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.