Mener Ronaldos sutring er taktisk valg

Cristiano Ronaldo gikk til angrep på Islands smålige mentalitet etter kampen tirsdag. Nicolas Lemyre ved Norges idrettshøgskole mener at det var bevisst valg av stjernespilleren.

Cristiano Ronaldo

FRUSTRERT: Cristiano Ronaldo var ikke bare blid etter at seieren glapp mot Island tirsdag.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Etter å ha spilt uavgjort mot lille Island tirsdag, var det en irritert Cristiano Ronaldo som møtte pressen.

– De jubla som om de hadde vunnet EM. Derfor kommer de aldri til å vinne noe. Etter min mening viser dette at de tenker smått, uttalte Portugals stjernespiller frustrert.

Ronaldo møtte raskt motbør fra alle kanter.

– Barnlig, var islands midtstopper, Kári Árnason, kontante svar.

Seksjonsleder for coaching og psykologi på Norges idrettshøgskole, Nicolas Lemyre, mener imidlertid at uttalelsen var et helt bevisst og taktisk valg fra Ronaldo.

– Fin måte å bygge selvtillit på

Nicolas Lemyre

TAKTISK: Nicolas Lemyre tror ikke det var tilfeldige uttalelser fra Cristiano Ronaldo.

Foto: Olympiatoppen

– Du ser det hos mange toppidrettsutøvere, spesielt i et langt mesterskap, at man skylder på faktorer man ikke har kontroll over hvis det går dårlig. Det er behagelig å skylde på andre når det ikke fungerer og det er en fin måte å bygge selvtillit på, forteller han.

Presset er stort på Portugal under sommeren mesterskap, da de er et av lagene som forventes å nå langt. Lemyre tror at Ronaldos uttalelser kan bidra til å flytte fansens fokus bort fra Portugal og over på motstanderen.

– Hvis man skylder på motstanderen for at man ikke klarte å prestere bedre, unngår man mange negative følelser som er knyttet til å ta ansvar i en sånn situasjon, mener han.

Barnlig, men lurt

Birkir Bjarnason

KRITIKK: Birkir Bjarnason utlignet mot Portugal, men han og lagkameratene ble kritisert av Cristiano Ronaldo etter kampen.

Foto: Michael Sohn / Ap

Uansett hvor mye kritikk Ronaldo fikk i etterkant, er Lemyre overbevist om at det ikke var en tilfeldig handling fra 31-åringen.

– Det kan høres barnslig ut i dette tilfellet, men det er en veldig god taktikk for å spare på krefter, mener seksjonslederen, som ikke tror Ronaldo hadde vært der han er i dag om dette var en gjentagende oppførsel.

– De siste årene har han vært blant de desidert beste spillerne i verden og da er det usannsynlig at han er en person som alltid skylder på andre når det går dårlig, sier Lemyre.