Mener regelverket svikter funksjonshemmede

Skjebnen til Eirik Halle som ble nektet NAV-støtte fordi han ville fullføre utdanningen sin får reaksjoner. 23-åringen får støtte fra politisk hold og fra FFO.

Skjebnen til Eirik Halle som ble nekta NAV-støtte fordi han ville fullføre utdanningen sin skaper reaksjoner. 23-åringen får støtte fra politisk hold og fra funksjonshemma sin interesseorganisasjon.

Se TV-reportasjen om 23-åringen Eirik Halle fra Todalen her.

NRK fortalte tidligere denne uken om studenten og friluftsmannen Eirik Halle fra Todalen som fikk livet sitt endret etter en skjebnesvanger ulykke.

En stupeulykke som skjedde våren 2014 førte til at 23-åringen ble lam fra brystet og ned.

Les også: Nakkeskadde Eirik (23) kjempa for å få studere

Halle har siden da kjempet en dobbel kamp. En mot skaden og en mot byråkratiet som nesten satt en stopper for drømmen om en yrkeskarriere.

Halle får nå sterk støtte.

– Vi ser at utdanning som arbeidsrettet tiltak brukes i altfor liten grad overfor funksjonshemmede, sier Liv Arum, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

– Viktigere med utdanning

Liv Arum

Liv Arum, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), sier utdanning er svært viktig for funksjonshemmede.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Å lese til eksamen i marin teknikk ved NTNU har gitt Halle en følelse av at ting er normalt. Men nettopp fordi 23-åringen fortsatte utdanningsløpet sitt, fikk han avslag på støtte som han ellers ville ha fått.

«Din søknad om arbeidsavklaringspenger er avslått da du studerer videre i et studie du begynte på før du ble utsatt før en ulykke.» stod det i avslaget fra NAV.

I Halles tilfelle, snudde NAV samme dag som saken ble kjent i media, men regelverket består. For funksjonshemmedes fellesorganisasjon er bekymringen alle dem som ikke makter å ta opp kampen.

– Det er dokumentert at for å få en jobb er det to til tre ganger viktigere enn for andre å ha høyere utdanning, sier Arum.

– Hvorfor det?

Fredric Holen Bjørdal

Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal fra Arbeiderpartiet mener det er på tide å se på om politikerne må ta grep.

Foto: Terje Reite / NRK

– Fordi de må ha noen ekstra kort i ermet for å slippe til.

Regelverket

Stortingsrepresentant i arbeids- og sosialkomiteen, Fredric Holen Bjørdal, støtter Halle og mener politikerne også har en jobb å gjøre.

– Jeg tror NAV-ansatte gjør en kjempejobb med det regelverket de har. Spørsmålet er om vi som politikere må ta grep slik at de ansatte får friere tøyler og reglene ikke står i veien for fornuften, sier Arbeiderparti-politikeren.

– Når vi vet at utdanning fungerer så godt for denne gruppen må vi utfordre regjeringa til å sette i verk tiltak som gjør utdanning lettere tilgjengelig. Det sentrale her er å sikre fremtidig tilknytning til arbeidslivet, sier Bjørdal.