Mener kuttet i formuesskatten ikke er nok

ULSTEINVIK (NRK): Tore Ulstein er ikke imponert av de marginale kutta i formuesskatten.

Tore Ulstein

SNAUT: NHO-president og styreleder i Ulstein Group ASA Tore Ulstein syns det er å ta litt hardt i å kalle skattekutta tilstrekkelige.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I skattereformen som i dag ble lagt frem på siden av årets statsbudsjett ble det foreslått at formuesskatten blir kutta fra 0,85 til 0,8. De vil også øke bunnfradraget fra 1,2-1,4 millioner kroner.

Det er snaut, syns NHO-president og styreleder i Ulstein Group ASA Tore Ulstein.

– Skatt er viktig for norsk næringsliv, og vi er inne i en periode med store omstillinger og da trengs det å ta grep, spesielt når det gjelder skatt. Det så vi i 1992, og vi håper at vi får en tilsvarende effekt i denne omgangen. Men vi syns kuttet var snaut, sier Ulstein.

– Ikke nok

Tore Ulstein

NHO-president og styreleder i Ulstein Group ASA Tore Ulstein syns regjeringa burde kutte skatten ytterligere.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Men Ulstein hadde gjerne sett at det kom mer. Han er opptatt av norsk privat eierskap, og hadde helst sett at de fikk de samme betingelsene som utenlandskeide bedrifter.

– Vi trenger å bevare pengene i bedriftene for å sikre fremtiden og for å utvikle nye tjenester, sier han.

Men han er ikke direkte misfornøyd. Han sier at regjeringen kommer med flere gode tiltak, men tilstrekkelig vil han ikke kalle det.

– Tilstrekkelig er å ta litt hardt i. Det er et bidrag i riktig retning, men vi har større utfordringer enn disse grepa vil bidra til. Det er positive tiltak, men vi trenger større grep. Reduksjonen av selskapskatten vil bidra til mer investering, og det er viktig totalt for det maritime miljøet.

I regjeringen sitt fremlegg reduserer de selskapsskatten, i første omgang fra 27 til 25 prosent, men så vil regjeringen gå videre og trappe ned selskapsskatten til 22 prosent innen 2018.

Håper på ytterligere kutt

Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, ser gjerne at formuesskatten blir lavere.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Tiltaka i verftsindustrien ble allerede kjent da næringsminister Monica Mæland (H) besøkte Kleven-verftet i Ulstein i høst.

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, er enig med direktøren.

– Vi skulle gjerne ønske at vi fikk en større reduksjon i formuesskatten. Det som er viktig er at regjeringa fortsetter arbeidet med å redusere denne skatten, sier hun.

– Stor nytte

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var i dag i Ulsteinvik for å legge frem deler av statsbudsjettet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ropet om lavere formuesskatt fra næringslivet har blitt hørt, mener olje- og energiminister Tord Lien.

– Men er det nok?

– Denne regjeringa har senka formuesskatten i alle statsbudsjetta vi har lagt frem. Det er sånn at deler av næringa etterlyser flere kutt, men vi legger også frem en stor skattereform som vil ha stor nytte for de samme aktørene i næringa, forklarer Lien.

Han mener at mye av fallet i aktivitet og kapasitet er tatt i industrien allerede.

– Det blir reduksjoner også neste år, men mye er alt tatt, og i 2017 vil antageligvis situasjonen i oljenæringa stabilisere seg. Vi vil ha lav rente, og den svake kronen vil holde seg svak og det vil bidra til mer eksport.