NRK Meny
Normal

Mener guidet topptur bryter loven

Forum for Natur og Friluftsliv i Møre og Romsdal mener loven brytes når en tråkkemaskin skal frakte turgåere frem til Nonstinden. Stordal kommune på sin side er ikke enig i kritikken.

Reklame for topptur til Nonstinden

Reklamen for topptur til Nonstinden har ført til reaksjoner.

Foto: skjermdump

På Facebook reklamerer Øvre Stordal for en tur til Nonstinden og transport til foten av fjellet inngår i prisen. Det reagerer Forum for Natur og Friluftsliv i Møre og Romsdal på.

De mener det bryter med loven om motorferdsel i utmark og vassdrag.

Ingbjørn Bredeli

Ingbjørn Bredeli i Forum for Natur og Friluftsliv

Foto: Roar Strøm / NRK

– Dette er ulovlig etter mitt skjønn. Dette er en prinsipiell sak for oss og lovverket tillater det ikke, sier koordinator Ingbjørn Bredeli.

Øvre Stordal tilbyr tur med tråkkemaskin

Øvre Stordal tilbyr tur med tråkkemaskin

Foto: Skjermpump Facebook

Loven er til for å «verne om naturmiljøet og fremme trivselen» i skog og mark. Bredeli mener at slik arrangert transport ikke følger retningslinjene i loven.

– Vi vil at det skal være stille og at man skal komme seg frem med egen ferdsel, mener han. De vurderer å tipse politiet i saken.

– Vi driver og tygger på saken for å finne ut hva vi skal gjøre.

Stordal mener det er innenfor regelverket

NRK har vært i kontakt med Stordal kommune for å få svar på hvordan kommunen stiller seg til saken.

Anne Berit Løset

Rådmann Anne Berit Løset – her i samtale med Stordal sin delegasjon under forhandlingene om en storkommune på Sunnmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Rådmann Anne Berit Løseth vil ikke kommentere saken i media, men viser til et svarbrev til Rauma kommune. Ifølge svaret mener rådmannen at Øvre Stordal har planlagt er innenfor regelverket.

«Stordal kommune oppfattar difor at den planlagde transporten ikkje medfører noko ekstra køyring utover det som er nødvendig for å opparbeide skiløypene, og vi vurderer difor at dette er innanfor regelverket

«Det vil ikkje verte køyrt med reint formål å transportere turgåarar, noko som ville vere å sjå på som ulovleg motorisert ferdsel i utmark. Med bakgrunn i dette vil ikkje Stordal kommune følgje denne saka vidare med mindre nokon av dykk har merknader til denne måten å handtere saka på

Frode Færøy i Øvre Stordal er en av arrangørene bak turen. Han mener at det de gjør er innenfor reglene.

– Vi arrangerer en topptur med proffe guider og er fullt klar over reglene. Tråkkemaskinen skulle uansett kjøre dit og vi får bare skyss med den. Den kommer heller ikke til å kjøre noe lenger fordi vi sitter på, sier han.