Mener det er ulovlig å ta betalt for preparerte skiløyper

MOLDE (NRK): Forum for Natur og Friluftsliv reagerer sterkt på at Skaret Skisenter tar betalt for at folk skal få bruke skiløypene med kunstsnø. Ulovlig, mener organisasjonen. Skisenteret selv er usikre.

Skaret Skisenter

KUNSTSNØ: Skaret Skisenter i Molde tar nå betalt for at folk skal få bruke det preparerte skisporet. Det syns ikke Forum for Natur og Friluftsliv er greit.

Foto: Roar Strøm / NRK

For første gang i historia måtte skiløperne i Molde betale for å bruke langrennsskia ved Skaret Skisenter. Skiløperne stod likevel i kø, og mange betalte gladelig for å kjenne kunstsnøen under skia. Men ikke alle er like positive til den nye ordninga.

Forum for Natur og Friluftsliv i Møre og Romsdal skriver i et brev til Molde kommune at det er et grunnleggende prinsipp at umotorisert ferdsel i utmark er gratis.

Mener skisenteret bryter lova

Ingbjørn Bredeli

Koordinator i Forum for Natur og Friluftsliv i Møre og Romsdal, Ingbjørn Bredeli, syns det er synd at skisenteret nå tar betalt for å gå i langrennsløypene.

Foto: Roar Strøm / NRK

På parkeringsplassen ble folk møtt med krav om å betale 50 kroner for voksne og 25 kroner for barn. Pengene går til å dekke utgiftene til å lage kunstig snø – som har vært nødvendig så langt i sesongen på grunn av snømangel.

Ifølge Romsdals Budstikke er det produsert 15 000 kubikkmeter kunstsnø til en fire kilometer lang løype de siste to ukene. Ledelsen i skisenteret mener det er nødvendig å ta betalt.

– I norsk utmark skal det være gratis, det er grunnleggende i friluftsloven. Vi har fokusert på barn og unge, og de skal ha det gratis. Det er et prinsipp, sier Ingbjørn Bredeli, koordinator i Forum for Natur og Friluftsliv.

Forumet peker på at kostnader i forhold til idrett og aktiviteter er grunnen til at mange barn ikke deltar.

Bredeli påstår at ifølge friluftslovens paragraf 13 og 14 er det ulovlig å innføre denne løypeavgifta. Han ønsker nå at Molde kommune tar stilling til om den nye betalingsordninga på Skaret faller innenfor den lova. Det er mulig å gi tillatelse til å ta betalt.

I brevet til kommunen skriver Bredeli: «Om ein skulle velje å gå vegen om ein betalingsordning, ber vi om at barn og ungdom får gratis tilgang samt at friluftsfolket på Skaret får fritt leide til turterrenget på Skaret».

– Må ha penger for å preparere

Sekretær i Skaret Skisenter, Sigurd Julshavn

Sekretær i Skaret Skisenter, Sigurd Julshavn, sier at alternativet er å ikke lage til løypene.

Foto: Roar Strøm / NRK

Sekretær i Skaret Skisenter, Sigmund Julshavn, sier at de innførte betaling for å dekke utgiftene som kommer av å legge til rette for skigåing. Produksjon av snø og kjøre opp løyper. Men om avgifta er ulovlig er sekretæren usikker på.

– Det skal ikke jeg si, eller protestere på. Det finnes ikke snø, og skal man gå på ski må det legges til rette, sier den tidligere styrelederen.

– Forum for Natur og Friluftsliv mener at dette blant annet truer allemannsretten i utmark. Hva har dere å si til det?

Sekretær i Skaret Skisenter, Sigurd Julshavn

Hittil har skigåerne gitt penger til Skaret Skisenter hvis de har hatt lyst. Nå må alle som vil bruke løypene.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Men er det allemannsretten å gå i dette preparerte sporet da? Skal vi kutte ut å lage spor så er det ikke mulig å gå på ski her, sier Julshavn.

Han er ikke sikker på om skisenteret har søkt om tillatelse til å kreve penger fra skigåerne.

– Burde dere ha gjort det?

– Det er mulig. Han sier at det er flere ting de vil vurdere i styret. Vi ønsker ikke å ta betaling, men vi må ha penger, sier han.

Betaler med glede

Pål Hammerøe, skigåer ved Skaret i Molde

Skigåeren Pål Hammerøe betaler med glede.

Foto: Roar Strøm / NRK

Pål Hammerøe er en av dem som gladelig betaler for å gå på ski. Han har forståelse for at skisenteret vil ta betalt når snømangelen gir dem flere utgifter.

– Jeg syns det er helt greit i forhold til den innsatsen og de kostnadene de legger ned her på Skaret for å få til de fine forholdene vi har her, sier Pål Hammerø.

Mari Støen Gussiås, skiløper ved Skaret i Molde

Mari Støen Gussiås betaler gjerne og er takknemlig for at skisenteret lager til løypene.

Foto: Roar Strøm / NRK

Også Mari Støen Gussiås setter pris på at skisenteret lager til løypene.

– Det er klart det koster mye penger å lage snø når det ikke kommer naturlig. Det gjør det andre steder i Norge også. Jeg syns det er greit å betale for å gå i så fine løyper. Vi må bare være takknemlig for den innsatsen de legger ned, sier