Hopp til innhold

Mener det er forkastelig å navngi nordmenn i tysk tjeneste

Krigsveteran og historiker Ragnar Ulstein tar nå et oppgjør med journalister og forfattare som offentleggjør navnene på de som gikk i tysk tjeneste under 2.verdenskrig. Ulstein sier at dei som gikk i tysk tjeneste har rett til å bli glemt.

Ragnar Ulstein

Krigsveteran og historiker Ragnar Ulstein tar sterk avstand fra offentliggjøringa av navn på angivere under krigen,

Foto: Jannicke Farstad / NRK

75-år etter krigsutbruddet er hendelsene under krigen fremdeles en stor del av livet til Linge-veteranen og historiker Ragnar Ulstein.

Hele sitt liv har han brukt til å fortelle krigshistorien. En ny generasjon historikere navngir nå alle som gikk i tysk tjeneste.

– De er tilgitt av hjertet

– Jeg synes det er forkastelig. Jeg har skrevet en lang rekke bøker. Her er det er hundrevis av angivere som jeg har omtalt, men jeg har ikke nevnt dem med navn, annet enn når det har vært nødvendig, sier Ragnar Ulstein.

Boken "Nådeløse nordmenn"

Bøkene om nordmenn i tysk tjeneste har solgt svært godt, men er også blitt møtt med kritikk.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Forfatter Eirik Veum har skrevet fire bøker der han offentliggjør navnene på flere tusen nordmenn i tysk tjeneste. Ragnar Ulstein mener at navnene bør glemmes.

– For evigheten. Vi er ferdige med det. De er tilgitt av hjertet, sier Ragnar Ulstein.

Bøkene om nordmenn i tysk tjeneste har solgt i 173.000 eksemplarer. Eirik Veum understreker at det var flere nordmenn i tysk tjeneste enn i alliert tjeneste.

– Krigshistorie må fortelles med åpenhet

Eirik Weum

Eirik Veum mener det er forsvarlig og riktig å offentliggjøre navnene på nordmenn som gikk i tysk tjeneste under den andre verdenskrig.

Foto: NRK

– Skal man knytte nordmenn til grove krigsforbrytelser som tortur, mishandling, vold og drap som må vi også være tydelige på hvem som gjorde hva, hvem som var involvert og hvem som ikke var det. Det er forsvarlig og kan ikke og bør ikke gjøres på noen annen måte, sier Veum.

Eirik Veum er klar over at mange er kritisk til bøkene som han har skrevet.

– Krigshistorie må fortelles med åpenhet. Legger man lokk på deler av krigshistorien så blir den glemt. det øker risikoen for at noe liknende kan skje igjen. Det bør Ragnar Ulstein og andre ta innover seg, sier Eirik Veum.