NRK Meny
Normal

Mener deiligst.no må ta ansvar

Redd barna mener nettsteder som deiligst.no bør ta et større ansvar for å hindre at voksne tar kontakt med barn. I forrige uke ble en mann dømt for sex med unge jenter han hadde kontaktet på deiligst.no.

Deiligst.no

32-åringen fra Ålesund avtale treff med jentene etter å ha kommet i kontakt via nettstedet deiligst.no (illustrasjonsbilde)

Foto: skjermdump

En sunnmørsmann ble i forrige uke dømt til fengsel i ett år etter at han gjennom nettstedet deiligst.no opprettet kontakt med jenter under 16 år som han senere hadde sex med.

Ved å love mobiltelefoner og alkohol lokket den da 29 år gamle sunnmøringen jentene til å ha sex med han flere ganger.

Kaia Hegg i Redd Barna mener at slike nettsteder bør ta et større ansvar for å hindre at voksne tar kontakt med barn.

Kaja Hegg

Kaia Hegg i Redd Barna vil ha aldersverifisering på sjekkenettsted.

Foto: Redd Barnabvg

– Det er viktig å sette søkelyset på nettstedets ansvar. Spesielt nettsteder som er sjekkearenaer. Jeg vet det ikke er lett å lage skikkelige systemer for aldersverifisering, men det er ekstra stort ansvar for deiligst.no å gjøre det.

Les også: Nettvett-regler fra Redd Barna
Les også: Tips Kripos om overgrep

Nettsted bør kreve aldersverifisering

– Om de ikke tar ansvar for aldersverifisering kan det bikke over til å være overgrepsmateriale når barna under 18 år legger ut utfordrende bilder av seg selv. Dessuten er det helt klart en økning i risiko for overgrep når barn eksponerer seg, sier Hegg.

Barn som legger ut slike bilder får ofte mange henvendelser fra andre brukere på nettstedet. Blant disse kan det skjule seg potensielle overgripere. Dette kalles grooming, eller barnelokking, og er straffbart.

– I straffeloven finnes en egen paragraf som skal gjøre det straffbart å manipulere et barn, og bygge opp tillit for å kunne begå overgrep. Men loven gir ikke godt nok vern, mener Hegg.

– Loven er utformet på en måte som gjør den vanskelig å anvende fordi det går på planlagt overgrep/intensjonen om å gjøre det, og at man kan bli straffet uten å ha gjort det. Men som det framgår av tallene til Politidirektoratet er det få anmeldelser.

Grooming-bestemmelsen skulle beskytte barn mot voksne som manipulerer unge til å være deltakende, men dette har ikke fungert etter intensjonen.

– Tallene er skremmende lave på det med kjøp av sex av mindreårige. Det er knapt registrert saker på dette. Jeg tror det er for lite kunnskap om nettovergrepene. Når sakene kommer opp forsøker ofte overgripere å legge ansvaret på de unge eller barna, sier Hegg.

Ålesund-saken et klassisk eksempel

Dommen mot ålesundsmannen i Romsdal tingrett er et klassisk eksempel på såkalt grooming eller barnelokking, mener Redd Barna.

– Den illustrerer virkelig at seksuelle overgrep mot ungdom ikke blir sett og tatt nok på alvor. I det ungdom er aktive gjennom for eksempel deiligst.no, så plasseres skylden på barnet, ikke hos overgriper, sier Hegg.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige bak nettstedet deiligst.no, men har ikke lykkes.