Hopp til innhold

Mener Ålesund kan inspirere andre

Regjeringen lyser nå ut 200 millioner til innovasjonsprosjekter i offentlig sektor. Ålesund fikk i mars 7 millioner fra Forskningsrådet til prosjektet Smart plan, der de skal lage datamodeller som skal brukes i byutvikling, slik at det skal bli mer forståelig for utviklere og innbyggerne. Kommunen jobber med flere bærekraftsprosjekt. Ålesund kommune er med i nettverket Smarte Byer Norge og har etablert Europas andre FNs framtidslab.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup fra Høyre mener flere burde lære fra Ålesund. – Jeg tenker noe av det viktigste Ålesund har gjort er å finne de riktige partnerne å samarbeide med og å ha et åpent sinn. Ålesund har vist at det er mulig å få til relativt mye, selv med begrenset med penger. Dette handler nok om kultur og holdninger. Penger er en måte å komme i gang på, men ofte handler det om en måte å tenke på, sier Astrup.

Han legger til at satsingene blir lagt merke til. – Det er veldig inspirerende å se at Ålesund har fått til så mye i samarbeid med andre, og det bør være til inspirasjon for andre kommuner og byer i Norge. Forhåpentligvis legger det grunnlag for at andre kan lære av de erfaringene Ålesund gjør seg, sier Astrup. Innovasjonsprosjekter innen helse- og velferdstjenester, transport, byplanlegging, digitalisering og bioøkonomi vil bli prioritert. Søknadsfristen er 16. september.

Nikolai Astrup i Stortinget
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix