– Akuttavdelingen er grunnen til at hun ligger i armene våre

Sykehuset i Volda kan miste akuttkirurgien dersom regjeringen får det som den vil. Foreldrene til lille Amalie, som er fire dager gammel, mener akuttkirurgiavdelingen reddet livet hennes.

John-Andreas Hjellen og Anne Marthe Bjørdal Hjellen

AKUTT HJELP: De nybakte foreldrene John-Andreas Hjellen og Anne Marthe Bjørdal Hjellen mener at akuttfunksjonen på sykehuset i Volda betydde alt da deler av morkaken hadde løsnet.

Foto: Frode Berg / NRK

Lille Amalie er blitt fire dager gammel. På sykehuset i Volda ligger hun og smiler i armene til pappa John-Andreas Hjellen.

– Hun har akkurat fått mat, så nå er hun veldig fornøyd.

For kun fire dager siden var ikke foreldrene sikre på at datteren skulle overleve. Hun bestemte seg nemlig for å komme litt tidligere enn planlagt. Mor fikk kraftig blødning, og de måtte kontakte ambulansen.

– Det var dramatisk

– Jeg skjønte at noe var galt. Jeg blødde mye, og jeg kjente ikke liv heller, forteller Anne Marthe Bjørdal Hjellen.

Hun dyttet på magen for å få respons, men fikk ikke noe. Av AMK fikk hun beskjed om å legge seg ned og vente på ambulansen.

– Det var vanskelig å ligge der og ikke vite, sier hun.

Ambulansen kom og da de ankom sykehuset sto alle klare. Mamma var helt sikker på at barnet ikke var i live. Men en rask ultralyd fikk konstatert hjerteslag. Da bar det rett opp på operasjonssalen for hastekeisersnitt. Deler av morkaken hadde løsnet og derfor var det viktig å få barnet ut raskt.

– Da visste jeg at de kom til å gjøre alt de ville for å få henne ut fort.

Kan miste akuttfunksjonen

Helseminister Bent Høie (H) la i dag frem den aller første nasjonale planen for helse og sykehus. Han er klar på at ingen sykehus skal legges ned, men sier at de mindre sykehusene er en del av løsningen på utfordringen man står ovenfor med flere eldre innbyggere som har behov for mer helsehjelp.

For sykehuset i Volda ser helseministeren for seg to mulige scenario. Det ene er at Volda kan bli akuttsykehus, men uten døgnvakt med generell kirurgi. Sykehuset beholder kun akutt indremedisin, anestesi og planlagt kirurgi.

Det andre scenarioet er at sjukehuset i Volda mister alle akuttfunksjoner til sykehuset i Ålesund.

– Skjønner ikke at de vurderer å fjerne akuttfunksjonen

Amalie

Lille Amalie er blid og fornøyd i foreldrenes armer.

Foto: Frode Berg / NRK

Med lille Amalie i armene kan ikke de nybakte foreldrene skjønne at noen vil legge ned akuttkirurgien ved sykehuset.

– Den avdelingen er grunnen til at jeg får holde henne i dag. Det er jeg sikker på, sier John Andreas Hjellen.

Han mener deres situasjon beviser hvor viktig den er.

– Det betyr alt. Det er ikke sikkert et helikopter hadde vært ledig for å frakte oss til Ålesund. Jeg er utrolig takknemlig for at vi har et sykehus her. Dette kunne gått skikkelig galt.

Han synes det er sjokkerende at regjeringen kan gå for å legge ned akuttsykehuset, og mener de spiller et høyt spill.

– At slike ting kan måles i penger er helt sprøtt. De har vel ikke vært i situasjonen så de klarer ikke å sette seg inn i det, sier han.

Helseminister Bent Høie mener den nye sykehusplanen sikrer god akuttberedskap ved de små sykehusene fremover, men at det krever at sykehusene jobber i team.

Les hele Nasjonal helse- og sykehusplan her.

Akuttkirurgien kan forsvinne frå sjukehuset i Volda dersom regjeringa får gjennomført sin nasjonale helse og sjukehusplan. Det vekker frykt hos dei som er avhengige av dette sjukehuset.