NRK Meny
Normal

– Mediekjøret rundt boligmarkedet er negativt

– Dersom du får vite hver dag at du ikke skal kjøpe deg hus, da blir veldig mange som må inn på leiemarkedet, og det er hverken en billig eller enkel løsning, sier utbygger Steinar Lausund i Mostein Eiendom.

Steinar Lausund

Utbygger Steinar Lausund i Mostein Eiendom mener media har for negativt fokus på boligmarkedet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I media den siste tida har det blitt skrevet mye om boligmarkedet og spesielt prisene. I oktober falt boligprisene med 1,5 prosent og mange tror nedgangen vil fortsatte de neste månedene.

Utbygger Steinar Lausund i Mostein Eiendom, er oppgitt over den negative oppmerksomheten som er på boligmarkedet.

– Det er klart at med dette mediekjøret så er hverdagen litt annerledes. Men vi håper at dette skal endre seg, det har vært konjunktursvingninger tidligere i vår bransje og det er noe vi må leve med, vi jobber tross alt langsiktig, sier han.

– Media motarbeider utbyggerne

Lausund mener at dersom media hver dag forteller publikum at de ikke skal kjøpe seg hus, blir flere værende eller presset ut i leiemarkedet.

– Det er ikke en billig eller enkel løsning, sier han.

Og fallet i boligprisene, som det har vært skrevet mye om den siste tiden, mener han er overdrevet.

– Det er korrigeringer i prisene, og kanskje er den berettiget. En del av boligene som er bygget på 50-60-tallet er vel kanskje litt feilpriset, mener han.

Han tror at nedgangen i pris vil endre seg fort.

– Nå bygges det altfor lite hus, sier utbyggeren.

– Ikke hendt til å snakke om dette

Lausund mener at mange av dem som uttaler seg om boligprisene ikke er kvalifiserte til å komme med utsagn.

– Det som er saken er at tomtene ikke blir billigere. Og hvis snekkerne og rørleggeren skal ha en dårligere lønn for arbeidet sitt så må også lærere og tannleger ned i lønn. For ingenting blir billigere, sier han.

Han mener at de som driver i bransjen ikke har store påslag på prisen.

– Vi har den fortjeneste vi må ha for å ha de garantiordningene og alt som er i bransjen, og hvis ikke vi tjener penger klarer vi ikke håndtere den garantimengden som er kommet etter de nye byggevedtektene er kommet inn.

– Byggeforskrifter ødelegger for bransjen

Han mener at de nye byggeforskriftene som kom i 2010 ødelegger for bransjen.

– Vi må nesten bygge husene to ganger for at de skal inneholde de kravene som er, sukker han, og mener at byggeforskriftene driver prisene opp.

– Et hus som vi bygde helt likt for to år siden solgte vi til kunden for 2,5 millioner. Nå må vi ha 3,5 millioner. Det er én million kroner mer. Dette tror jeg ikke konfirmantene nede i regjeringsbygget er klar over konsekvensene av, sier Lausund.

I tillegg mener han at det at kjøpere nå sitter på gjerdet gjør at det vil bli kamp om boligene til våren.

– Det som kan bli et problem er at alle sitter og venter til våren, og så skal alle kjøpe samtidig, og da blir prisene høyere, sier han.