Med kroppsspråk som våpen

Unge, kvinnelige lederspirer er ikke nok bevisst på kroppspråket. Nå kurses de for å kunne hevde seg i et mannsdominert næringsliv.

Eldrid Kvalvik

Eldrid Kvalvik underviser unge kvinner i kroppsspråk

Foto: Olav Arne Nedrelid, NRK

- Det er veldig viktig å være bevisst på måten man fremstår på, sier Eldrid Kvalvik.

I disse dager er hun i ferd med å kurse 26 unge kvinner i Møre og Romsdal om blant annet hvordan de skal bruke kroppsspråk som våpen for å bli en god leder.

- Det er mange som ikke tenker over kroppsspråket. Det handler om små detaljer som å fikle med en ring eller penger i lomma. Fakter som stjeler oppmerksomhet når man står foran mange folk, sier hun.

Hun er overbevist om at kroppsholdningen har mye å si for at kvinner skal bli bedre ledere.

LES OGSÅ: Her er årets kvinnelege gründer

Gir trygghet

- Dersom de har en åpen kroppsholdning så vil det åpne for at andre føler seg trygg og stoler på deg. Dermed tør medarbeidere for eksempel å komme med ideer som de ikke tør å komme med hvis man blir møtt med en lukket kroppsholdning, sier Eldrid Kvalvik.

Å lære riktig kroppsspråk er bare en del av pensum når Ungt Entreprenørskap i Møre og Romsdal inviterer unge kvinner til seminar. Alle de 26 jentene som er med på kurset i Vestnes har vært med på å starte egne ungdomsbedrifter.

Charlotte Dyb-Sandnes fra Godøya er en av deltakerne. 17-åringen har ambisjoner om å prøve å hevde seg i et mannsdominert næringsliv.

Mannsdominert

Greta Madsen og Charlotte Dyb Sandnes

17-åringene Greta Madsen(t.v) fra Ålesund og Charlotte Dyb-Sandnes fra Godøya lærer kroppsspråk

Foto: Olav Arne Nedrelid

- Arbeidslivet her i landet er ganske mannsdominert. Selv om det skal være likestilling så er det faktisk ikke det. Det er flest menn som blir fremstilt i media, og det er menn som gjør det best. Derfor er det viktig at vi damene får et lite spark og klarer å komme oss fram slik at vi får vise hva vi er gode for. For vi kan faktisk veldig mye, sier Dyb-Sandnes.

Hva betyr det for deg å være på et slikt kurs?

- For meg betyr det mye i forhold til de ansatte i min ungdomsbedrift. Jeg gjør kanskje ikke den beste jobben, men her lærer jeg å bli en bedre leder. Det hjelper meg til å få ny inspirasjon, sier hun.