NRK Meny

– Måtte snurre 360 grader for å unngå kollisjon

Hadde det ikke vært for en årvåken styrmann kunne det blitt kollisjon mellom en ferge og en lastebåt på Moldefjorden.

Ferger på Moldefjorden

ILLUSTRASJON: Ferger på vei over Moldefjorden. Tirsdag ettermiddag kunne det gått gale for en av fergene som opererer på denne strekningen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

En tipser som var om bord på M/F Moldefjord i formiddag ble vitnet til en uventet opplevelse på Moldefjorden. Plutselig måtte fergen snurre 360 grader rundt.

Styrmann ved fergen, Eivind Drevik, kan bekrefte hendelsen.

– Plutselig måtte jeg legge hardt over mot styrbord. Det var en lastebåt som ikke fulgte reglene på sjøen, og ikke holdt vikeplikten, sier han.

– Ville blitt en kollisjon

Hadde det ikke vært Dreviks årvåkenhet kunne det gått galt.

– Hadde jeg ikke lagt over mot styrbord ville det blitt en kollisjon, forteller han.

Til tross for den uventede kjøreruten ble ikke fergen på vei fra Vestnes til Molde forsinket.

Har rapportert hendelsen

Det var lastebåten Torvang som ikke holdt vikeplikten, men eierne av båten, Torhus Shipping AS, vet foreløpig ikke hva som var årsaken til det og sier at slike hendelser skjer fra tid til annen på sjøen.

Torbjørn Vik som er operativ leder i Fjord1, og som blant annet har ansvar for sambandet Molde-Vestnes sier hendelsen er rapportert inn.

– Ferjemannskapet har rapportert hendelsen skriftlig, og saken blir gjennomgått internt hos oss med tanke på videre rapportering til sjøfartsdirektoratet, sier Vik.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.