Refleks kan bety forskjellen på liv og død

Klokken hadde knapt rukket å bli åtte om morgenen. Eivind Nordtveit satt i bilen på veg hjem øst i Ålesund. Han hadde startet dashbord-kamera i bilen og fanget dramaet rett foran seg.

Her ser du hva som kan skje om du går i trafikken uten refleks.

Det er slett ikke den mørkeste morgenen denne høsten. Og gatelysene er slått på. Trafikken kjører i knappe 50 kilometer i timen. Likevel holder det på å gå galt.

– Situasjonen som utspant seg foran bilen min viser med all tydelighet hvor viktig det er å gjøre seg synlig med refleks, sier Eivind Nordtveit.

Velter og unngår ulykke

Plutselig ser han at mopedføreren foran seg gjør en uventet manøver. Uten forvarsel velter mopeden så gnistregnet står.

Mopedføreren hadde kjøredress og god utrustning ellers. Det berget ham. Men enda viktigere er at mopedføreren med sin manøver berget den refleksløse personen som krysset vegen rett foran ham, sier Nordtveit.

SoMe-video som viser barn i mørket med refleks. Mye tekst på bildene.

Sjekk selv. Hvor mange barn ser du i mørket? Videoen nærmer seg en million i seertall få timer etter publisering.

– Umulig uten refleks

For ut av mørket kom et menneske, uten refleks, gående ut i veien. Mopedføreren så ikke personen. Det gjorde ikke Nordtveit heller.

Den mørke jakken må ha gått i ett med vegetasjonen og den grå buksa i ett med murkanten bak. Nå skal alle kjøre slik at man kan bremse kontrollert. Men i mørkere og med folk som ikke bruker refleks blir dette ofte svært vanskelig.

NRK har så langt ikke klart å komme i kontakt med mopedføreren, da søk på MC-registreringsnummer kun viser kjøretøyopplysninger og ikke eierforhold. Vi vil mer enn gjerne ha kontakt med føreren for å høre førerens versjon.

– Folk glemmer

Ifølge Trygg Trafikk bruker bare én av tre nordmenn refleks. Og det handler kanskje ikke om mangel på vilje, men rett og slett glemsomhet.

– Vi har gjennomført undersøkelser om refleksbruk, og svarene tyder på at folk glemmer det. De har kanskje mange ytterjakker, og glemmer å flytte refleksene fra jakke til jakke, sier distriktsleder Erik Hartmann i Trygg Trafikk.

Om ikke lenge publiseres det nye tall for refleksbruken. Og Trygg Trafikk venter nå en bedring, ikke minst fordi mange plagg nå har påsydde refleksstriper.

– Det blir en bedring, men det går altfor sent. Det som hjelper er å skape oppmerksomhet og å snakke om refleksbruk.

Fantastisk video

Og i dette perspektivet trekker han frem NRK sin nyeste refleksvideo. Denne er nå delt av 28.000 på nettstedet Facebook, der den er sett av 800.000.

– Det er jo bare helt fantastisk at så mange deler denne videoen, sier Hartmann.