Måtte evakuere under brannen: – Det var panikk

Da røyken veltet inn i kjøpesenteret i Split måtte guttegjengen fra Ålesund evakuere. De kunne imidlertid ikke dra tilbake til hotellet.

TOPSHOT-CROATIA-FIRE

SKOGBRANN: Brannen herjet vilt ved kysten av Kroatia, men skal nå være under tilnærmet kontroll.

Foto: STR / AFP

For guttegjengen fra Ålesund ble ikke Kroatia-ferien helt som de hadde sett for seg. En voldsom skogbrann har herjet i områdene rundt Split, og guttene ble fanget i feriebyen på grunn av flammene.

Ferien er egentlig lagt til kystbyen Podstrana, men mandag var de på en dagstur til Split. I løpet av turen ble veien tilbake til Podstrana stengt og kjøpesenteret de oppholdt seg i ble evakuert da røykmassene veltet inn i bygget. Da var skogbrannen om lag én kilometer unna.

– Vi var litt stresset, og ved kjøpesenteret var det fullstendig kaos. Der var det lange køer og alle lå på hornene sine. Det var panikk når vi var nærme brannen, forteller Andreas Hageselle (19) fra Ålesund.

Med hjelp fra sikkerhetsvaktene fant han og kameratene et hotell i Split hvor de kunne føle seg trygge.

Guttegjeng fra Ålesund i Split

GUTTEGJENGEN: (F.v.) Olav Haugland, Sondre Strømsheim, Jacob Lynghjem, Andreas Hageselle, Tomas Sigurdsson og Bjørn Erik Bjørnvik.

Foto: PRIVAT

– Kjente røyken skikkelig

Det var lenge dramatisk i Split og man fryktet at flammene vil nå byen med nesten 200 000 innbyggere.

– Det kom militære med sivile brannbiler og hentet vann fra kjøpesenteret. Det kom sivile med lange slanger og skulle tappe vann. Da kjente vi røyken skikkelig og måtte holde T-skjorten foran munnen, sier Hageselle.

Situasjonen skal være langt mindre dramatisk tirsdag enn mandag kveld. Brannen som truet storbyen er nå under kontroll.

– Nå er det blå himmel og der det brant i går er det bare litt røyk. Det er tydelig at de har fått vekk det verste. Vi kunne se store flammer i fjellsidene fra hotellet i går, men det ser vi ikke nå, forteller Hageselle.

I formiddag fikk de også beskjed om at den ene veibanen tilbake til Podstrana er åpnet for trafikk.

– Vi skal ta taxi dit nå snart, så får vi ta det videre derfra. Vi anser oss som trygge i Podstrana.

Under kontoll

I ettertid har Hagselle fortalt Sunnmørsposten at ting ser bedre ut etter at vennegjengen kom seg tilbake til hotellet.

– Brannene la en demper på gutteturen, og vi hadde en stund mer lyst hjem i regnværet. Etter å ha reist tillbake til hotellet ser det derimot ut til at vi blir, sa han til avisa.