NRK Meny
Normal

Massivt nei til Ulstein

De fleste listetoppene i Herøy vendte tommelen ned for en sammenslåing med Ulstein under lørdagens valgdebatt i Fosnavåg.

Arnulf Goksøyr, Bjarne Kvalsvik og Svein Gjelseth

Arnulf Goksøyr, Bjarne Kvalsvik og Svein Gjelseth etter valgdebatten i Herøy lørdag ettermiddag

Foto: Trond Vestre / NRK

Valglogo

Kommunereformen var ett av temaene i debatten som ble en tam affære, trass den knallharde striden som har vært rundt Sunnmørsbadet, konserthuset og ordfører Arnulf Goksøyrs (H) rolle.

Striden har ført til en rekke leserinnlegg og oppslag i media. Fredag gikk den kjente Herøy-rederen Stig Remøy knallhardt ut mot Goksøyr i et leserinnlegg lokalavisa Vestlandsnytt. Der skriver Remøy at kommunene trenger "en ny politisk ledelse som har integritet og opptrer profesjonelt."

Spenningsmoment

Arnulf Goksøyr

Det har strid rundt ordfører Arnulf Goksøyr (H), men striden ble ikke tema under valgdebatten.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det store spenningsmomentet nå er hvordan denne striden vil slå inn i kommunevalget i Herøy 14.september, og i forhandlingene etter valget. Kampen om å bli ordfører står mellom Arnulf Goksøyr (H) som ar sittet siden 2003, og Ap-veteranen Svein Gjelseth som har tilsammen 10 år bak seg som ordfører i Herøy.

Men under valgdebatten lørdag var ikke disse stridsspørsmålene nevnt med et ord, ett og annet stikk kom, men det skjedde i debatten om kommunereformen der flere etterlyste en mer aktiv ordfører.

Men i spørsmålet om hvilke vegvalg Herøy skal gjøre i spørsmålet om sammenslåing var det stor grad av enighet mellom politikerne. En sammenslåing med Ulstein ble avvist av nesten hele panelet som besto av de sju listetoppene.

Ja til Sande, nei til Ulstein

– Det er ikke noe folkekrav at Herøy skal bli slått sammen andre kommuner, men andre kommuner kan ha behov for å gå til Herøy, sa ordfører Arnulf Goksøyr (H).

Bjarne Kvalsvik, Henry Jøsokbakke og Arnulf Goksøyr

Bjarne Kvalsvik (Folkelista) har ordet mens Henry Jøsokbakke (midten) og ordfører Arnulf Goksøyr (H) lytter.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Sammenslåing med Sande er ikke noe problem, men sammenslåing med Ulstein vil skape store problemer, sa Bjarne Kvalsvik (Folkelista) som karakteriserte kommunereformen som en gedigen sentraliseringsreform.

– Vi er en utkant uansett hva som skjer. Men Ulstein er ute etter å ta fra oss alt vi har. La oss konsentrere oss om å bygge videre på det vi har, sa Oddmund Kvalsvik (De Kristne).

Den skyhøye gjelda som Ulstein kommune har pådratt seg, var ett av argumentene som ble brukt for å unngå naboen i øst. Henry Jøsokbakke (Venstre) var den som kanskje hadde den største åpningen mot Ulstein.

– Jeg vil ikke utelukke Ulstein og Hareid, og dersom det er gjelda som er problemet så må det finnes en løsning på det, sa Jøsokbakke under debatten.

Kritikk

Men ordfører Arnulf Goksøyr måtte tåle kritikk for sin rolle i arbeidet med kommunereformen.

Svein Gjelseth

Svein Gjelseth (Ap) mener Herøy må ta en mer aktiv rolle i arbeidet med kommunereformen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vi må sette oss i førersetet. Vi må ha en langt mer aktiv rolle. Ordføreren har vært helt fraværende, sa Svein Gjelseth (Ap).

– Herøy blir sett på som vanskelige. Herøy blir oppfattet som ei sperre og det er ordføreren sin skyld, sa Bjarne Kvalsvik (Folkelista).

– Det er vel ingen overraskelse at jeg skeptisk til kommunesammenslåing. Men jeg har vært med på å utvikle Sunnmøre Regionråd og jeg skal ha samtaler med Hareid på mandag, sa ordfører Arnulf Goksøyr som avviste at han ikke hadde vært aktiv.