NRK Meny
Normal

Marianne Synnes seiler opp som stortingskandidat i Høyre

Marianne Synnes fra Ålesund har tatt det første stikket i kampen om andreplassen på Høyres stortingsvalgliste.

Marianne Synnes

Stortinget kan bli neste stopp fro Marianne Synnes fra Ålesund.

Foto: Frode Berg / NRK

I forslaget fra nominasjonsnemnda i Møre og Romsdal Høyre som ble sendt ut tirsdag, har Synnes fått andreplassen bak stortingsrepresentant Helge Orten fra Midsund. Marianne Synnes er i dag viserektor ved NTNU i Ålesund.

Bred erfaring

– Jeg er svært glad for tilliten lokallagene og nominasjonsnemnda har vist meg, sier Marianne Synnes.

Anders Talleraas

Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas leder nominasjonsnemnda i Møre og Romsdal Høyre.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Vi har gått gjennom hennes kvalifikasjoner. Det er jo en meget solid CV hun har yrkesmessig. Hun har bred erfaring og så vil kanskje noen si at hennes politiske erfaring er forholdsvis tynn, men det tror vi skal gå bra, sier lederen i nominasjonsnemnda Anders Talleraas.

24-åringen Vetle Wang Soleim fra Smøla er foreslått på tredjeplass. Hareid-ordfører Anders Riise som har ledet nominasjonsnemnda frem til nå, er foreslått på fjerdeplass. Det betyr at Anders Talleraas med 20 år bak seg som stortingsrepresentant, har overtatt ansvaret med å lede nominasjonsnemnda.

Trude Fjærli Giskås fra Giske som blir oppfattet som en mulig utfordrer til andreplassen, er foreslått på en 6.plass

Siden 2013 har Høyre hatt to stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal, men etter at Elisabeth Nørve sa nei til gjenvalg er andreplassen ledig.

Ingen diskusjon om Orten

Helge Orten

Helge Orten topper listen i forslaget fra nominasjonsnemnda.

Foto: Trond Vestre / NRK

Helge Orten som ble valgt inn på Stortinget i 2013, og som har hatt plass i Stortingets transportkomitè, har vært en udiskutabel toppkandidat i Høyre.

– Det har vært veldig solid oppslutning om Helge hele vegen, og alle tilbakemeldinger vi har fått, går ut på at han er ønsket på førsteplass, sier lederen i nominasjonsnemnda, Anders Talleraas.

Spenningen har stått om de to neste plassene. I kandidatkåringa som har vært gjennomført i lokallagene i Møre og Romsdal Høyre, har Marianne Synnes fått flest andreplasser.

Kampvotering

Men det kan bli kamp om både andreplassen og tredjeplassen på nominasjonsmøtet der lokallagene på Sunnmøre har flertall.

For fire år siden utfordret Monica Molvær Elisabeth Nørve i kampen om andreplassen. Men en hestehandel på Sunnmøre førte til at Nørve vant og at Arnulf Goksøyr fikk tredjeplassen på bekostning av Vetle Wang Soleim som også den gangen var foreslått på en tredjeplass.

Den endelige stortingsvalglista til Møre og Romsdal Høyre blir vedtatt på nominasjonsmøtet i Molde 29.oktober.