Hopp til innhold

Her er Møre-vulkanen

MAREANO sitt høsttokt har avdekt rester av en 55 millioner år gammel undersjøisk vulkan på Mørebanken – rett utenfor Kristiansund.

Møre-vulkanen

”Vest-Brona-vulkanen” er en 1400 meter x 1100 meter bred og 70 meter høy bergartsplugg som reiser seg fra havbunnen.

Foto: MAREANO

MAREANO er navnet på samarbeidsprosjektet mellom Statens kartverk, Norges geologiske undersøkelse og Havforskningsinstituttet. Gjennom grundige undersøkelser skal ulike deler av havbunnen kartlegges, og ved årets høsttokt har man både avdekket nye korallrev og yrende dyreliv.

Nå kan forskningsgruppen også melde om funn av en 55 millioner år gammel vulkan på den nordøstlige delen av Mørebanken.

Rett vest for Griptarane utenfor Kristiansund ligger nemlig flere vulkanske fjell som står rett opp fra havbunnen. For 60 millioner år siden sprakk Nord-Europa opp, noe som drev Grønland vekk fra Norge og dannet flere vulkaner i prosessen – deriblant Møre-vulkanen.

Saken fortsetter under bildet

Lavarester?

Uregelmessige blokker og formasjoner av den vulkanske bergarten. Kan dette være lava som har rent ut på havbunnen?

Foto: MAREANO

– Veldig spesielt funn

Funnet er gjort av mannskapet på skipet "G.O. Sars" ved hjelp av avanserte "flerstråle-ekkolodd" og høyoppløselige kamera.

– Vulkanen er et veldig spesielt funn fordi det er svært få av de på disse kanter - særlig av den undersjøiske typen, sier seniorforsker Pål Buhl-Mortensen ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

”Vest-Brona-vulkanen” er en 1.400 meter x 1.100 meter bred og 70 meter høy bergartsplugg som reiser seg fra havbunnen. Pluggen består av størknede bergarter i vulkanrøret som fraktet flytende magma (smeltet stein) til overflaten.

Senere, gjennom geologisk tid, er området blitt erodert, spesielt av isbreer under de siste istidene. Bare bergartene som størknet i vulkanrøret står igjen.

– Vi fant både fjell, sandsletter og lavarester. På kantene av vulkanen var det derimot rikt dyreliv, tett med svamper og en mengde blaut- og sjøbusk-koraller. Vi hadde håpet å finne litt boblende vulkansk aktivitet, men det var nok ikke å oppdrive, sier Buhl-Mortensen.

Les også: Stor trafikk på 200 meters dyp

Les også: Flere korallfunn i fylket

Økt finansiering

Spektakulære funn er imidlertid ikke de eneste lyspunktene ved MAREANOs prosjektvirksomhet om dagen. Ved fremlegget av statsbudsjettet mandag, ble det nemlig klart at Regjeringen gir gruppen en bevilgning på 90,5 millioner kroner til videre forskning og kartlegging av havbunnen.

– Det er et veldig riktig steg for en rik nasjon som Norge. Vi vet at mesteparten av ressursene våre kommer fra havet, og da er det gunstig å vite mest mulig om forholdene og miljøet, slik at vi kan utnytte de biologiske ressursene på best mulig måte, sier Buhl-Mortensen.

Leder Aksel Eikemo i MAREANOs programgruppe tar den økonomiske innsprøytingen som en tillitserklæring.

–- Vi er meget fornøyde med forslaget til bevilgning, det viser at de planene vi har lagt for videre kartlegging av havbunnen i norske områder er gode og at Regjeringen ønsker at vi skal fortsette med kartleggingen.

Vulkan-oversikt

Vulkanpluggen ligger 50 kilometer VNV for Kristiansund, utenfor Griptarane.

Foto: MAREANO

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL