Evakuerer etter skredalarm: – Broren min har 200 sauer i fjøset

Både dyr og gjenstander blir stående igjen når Linda Sogge, familien hennes, og de andre som bor nær skredområdet under Mannen i Rauma må gjøre full retrett.

Mannen

Linda Sogge, hennes to barn, samt bikkje og mann er fire av dem som pakket sakene sine og dro fra hjemmet sitt denne kvelden.

Foto: Brede Røsjø / NRK

To gårder ble evakuert, mens togbanen gjennom Romsdalen ble stengt da Åknes/Tafjord Beredskap IKS slo full skredalarm etter økende bevegelser i Mannen onsdag ettermiddag.

I løpet av få dager regner sjefgeolog Lars Harald Blikra med at de 120.000 kubikkene med stein raser ut fra fjellpartiet i Rauma. Alt avhenger av mengden nedbør de neste dagene.

Mannen

Området i rødt var det opprinnelige skredfareområdet. Nå viser det seg at skredet kan bli tredobbelt så stort.

Foto: Åknes Tafjord beredskap IKS

Linda Sogge, hennes to barn, samt bikkje og mann er fire av dem som pakket sakene sine og dro fra hjemmet sitt denne kvelden.

– Det er litt ekkelt, men jeg verken tror eller håper at skredet kommer helt ned til gården vår. Vi drar uansett for å være på den sikre siden, sier hun til NRK.

200 sauer

Selv har familien rukket å pakke det aller mest nødvendige, før de drar for å overnatte hos Lindas søster.

Da er det verre med hennes bror, som har 200 sauer i fjøset. Han nekter enn så lenge å forlate gården.

– Sauene er litt vanskeligere å få med seg. Jeg vet ikke hva han gjør, men det må bare ordne seg på et vis, sier hun.

Hun forteller at barna hennes har blitt stresset av dagens oppstyr, men forteller at de har snakket mye med de små, og at de føler seg godt informert og ivaretatt av kommunen.

NRK har noen små tekniske problemer, så det kan hende du får problemer med videoavspillingen en liten periode.

(Saken fortsetter under videoen)

Mannen i Romsdal

Skal finne dyre-løsning

NRK møter innsatsleder Vebjørn Bale i området nær Mannen. Han sier de jobber med å finne en løsning for dem som har dyr på gården sin.

– Politiet og Rauma kommune prøver å finne gode ordninger for disse, slik at det kan løses på best mulig måte, sier Bale.

Mannen rauma

Trykk på pilen oppe til høyre for å se forstørret versjon av Åknes/Tafjord Beredskap IKS sin situasjonsrapport fra Mannen.

Foto: Åknes Tafjord beredskap

Han roer ned gemyttene, og sier de har kontroll på skred-situasjonen. De neste dagene kommer politiet til å holde hele området under oppsyn.

– Det blir avsperret, så folk som ikke har tilhørighet her kommer ikke inn, sier han.

Kan rase innen kort tid

Men når kommer Mannen-skredet?

Onsdag kveld sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS til NRK at alt avhenger av nedbørsmengdene.

– Det er ikke mulig å si eksakt når skredet kommer, ettersom bevegelsene i fjellet ikke øker på dette tidspunktet – slik det gjorde i helga da det regnet. Likevel virker fjellpartiet å være såpass ustabilt, at dersom det kommer mye nedbør så kan det rase i løpet av de kommende dagene, sier Blikra.

«Mannen» i Rauma er ett av de mest overvåkede fjellpartiene i landet. Radar og annet måleutstyr er permanent plassert i fjellsida for å varsle om nye bevegelser.

I starten av oktober ble det varslet om fare for skred, og for kort tid siden ble det klart at det fremdeles var fare for skred.

Åknes tafjord mannen

– Fjellpartiet virker å være veldig ustabilt, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS

Foto: Åknes/Tafjord Beredskap IKS

Se tidligere reportasjer om «Mannen» HER:

Nye målingar viser at 40.000 kubikk stein kan rase ut i løpet av kort tid, ved det rasfarlege fjellpartiet Mannen i Romsdal.
Nye radarmålingar viser at fjellpartiet i Mannen har flytta seg endå meir dei siste 10 dagane. Frå i dag er det full radarovervaking av det rasutsette området i Romsdalen.
Rørslene i fjellet Mannen held fram i same fart som før, og i dag var geologar på synfaring i helikopter.