NRK Meny
Normal

– Jeg har lært mye siden Espås-drapet

I 1996 ledet politiadvokat Yngve Skovly (51) jakten på drapsmannen i Trude Espås-saken. Saken ble aldri oppklart.

Skovly

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt leder etterforskningen etter at Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept i turområdet på Aksla lørdag. I 1996 ledet han etterforskningen etter drapet på Trude Espås i Geiranger.

Foto: NRK

Etter at studenten Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept på Aksla-fjellet i Ålesund i forrige uke, har Skovly nok en gang fått hovedansvaret for en høyprofilert drapsetterforskning.

50 etterforskere jobber natt og dag med å løse saken.

– Jeg har aldri opplevd maken til etterforskningsapparat som det som nå er i gang, sier den erfarne politiadvokaten til NRK.

Ser likheter

Skrur vi tiden tilbake til senhøsten 1996, var Skovly den som ledet jakten på Trude Espås sin drapsmann. Fortsatt har drapet status som uoppklart.

Skovly innrømmer at det finnes flere likhetspunkter mellom de to drapene, men er forsiktig med å sammenligne sakene.

– Jeg får ingen «flashbacks». Men en uoppklart sak, som drapet på Trude Espås er, glemmer jeg ikke. Det vil alltid ligge der i bakhodet, sier Skovly til NRK.

Begge de drepte jentene var 21 år da drapet skjedde.

ESPAS GEIRANGER A

Yngve Skovly fotografert i 1997 av Kjell Herskedal mens jakten på Trude Espås drapsmann fortsatt pågikk for fullt.

Foto: KJELL HERSKEDAL / NTB scanpix

Trude Espås kom til Geiranger tidlig i august 1996 for å begynne som stuepike ved Union Hotel, det største av hotellene i bygda.

En knapp uke etter ankomst, den 8. august, forlot Trude jobben på hotellet klokka 14.45.

Senere på ettermiddagen gikk hun en tur fra sentrum langs stranda til en utsiktsstein ved sjøen. Der ble hun observert sittende så sent som klokka 17.00 samme ettermiddag.

Klokka 21 observerte en turist veska hennes på det samme stedet. Politiet mener at drapet kan tidfestes til et sted mellom klokka 17:00 og 18:30.

Funnet av skulderveska gjorde at politiet allerede 9. august fryktet at noe var tilstøtt henne, og det ble igangsatt et omfattende søk både i sjøen og langs veiene.

Iskalde drapsmenn

Men først på kvelden søndag 18. august ble liket av Trude Espås funnet gjemt under steiner bare 150 meter fra stedet der hun sist ble observert.

Trolig ble hun offer for en seksualforbryter som drepte henne med en stein og slepte henne noen meter bort fra turstien der han dekket henne til med steiner, skriver NTB i en oppsummeringssak fra 1997.

Rundt klokken 13 på formiddagen lørdag 31. august 2013 ble Anja Weløy Aarseth funnet drept på Aksla i Ålesund. Ifølge VG bar den døde kvinnen preg av å ha vært utsatt for massiv vold.

Laster innhold, vennligst vent..

Profilering av drapsmenn

Profilering av drapsmenn er noe som hadde en popularitetstopp for en tid tilbake. Det er ikke alltid profilering treffer, men et godt eksempel på full klaff innen profilering, er lasermannen i Sverige, forteller en svært erfaren Kripos-etterforsker som ikke er tilknyttet den pågående etterforskingen i Ålesund.

Under etterforskningen av drapet på Trude Espås ble det offentliggjort omfattende profilrapporter på hvem politiet trodde sto bak drapet.

TE

Trude Espås ble funnet drept i Geiranger søndag 18. oktober 1996.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Vi snakker om en brautende, hensynsløs og fordomsfull mann med god fysikk, og som er praktisk anlagt. Vi går ut ifra at han er kriminelt, voldelig belastet, selv om han nødvendigvis ikke har begått drap tidligere. Alt tyder på at denne mannen både utseendemessig og i forhold til sitt hjem må karakteriseres som pertentlig, sa Yngve Skovly til Dagbladet i 1997.

Slike utspill kommer ikke på tale i 2013. Han har lært av sine feil.

Drapet som ikke kan glemmes

At Skovly nå skal løse en drapssak som ligner mye på en drapssak hvor han ikke greide å finne den skyldige, påvirker den rutinerte politimannen.

Han poengterer likevel at det også er store forskjeller mellom disse to drapene.

– Espås-saken startet som en helt ordinær forsvinning og det gikk lang tid før hun ble funnet. Det medførte også at vitneobservasjoner ble til dels unøyaktige, sier han.

Derfor var det veldig avgjørende at Anja Weløy Aarseth ble funnet langt tidligere, samt at politiets rutiner og metoder har blitt kraftig forbedret siden 1996, understreker han.

– Fra den saken og frem til dagens etterforskning har vi lært mye. Nye teknikker er tatt i bruk. Da Anja Weløy Aarseth ble meldt savnet, etterforsket vi parallelt med leteaksjonen, i tilfelle det skulle ha skjedd noe kriminelt, sier han.

Politiets hemmelighet

De siste dagene har Skovly gjentatte ganger forklart at politiet ikke ønsker å fortelle hvordan Anja Weløy Aarseth ble drept. Det ville han heller ikke i Espås-saken.

– Husk at vi aldri har gått ut med noe modus i Espås-saken. Det er bare politiet og gjerningsmannen som vet hvordan Trude Espås ble drept. Derfor vil vi heller ikke fortelle hvordan Anja Weløy Aarseth ble drept, sier Skovly.

DNA avgjørende

Drapet på Trude Espås i 1996 skjedde sju år etter at DNA for første gang felte en drapsmann i Norge.

Aksla - funnstedet - stien

Både Trude Espås og Anje Weløy Aarseth ble funnet i kort avstand fra stedet de antas å ha blitt drept. Begge åstedene var i nærheten av hvor mange mennesker oppholdt seg på drapstidspunktet. Dette bildet er fra stedet hvor Anja Weløy Aarseth ble funnet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

25. oktober 1989 ble den da 17 år gamle Inger Lise Olsen funnet naken og mishandlet i en veigrøft i Mysen. Bundet på hender og føtter og med knebel i munnen ble hun voldtatt, mishandlet og kvalt for til slutt å bli kastet i grøfta. Etter to måneders etterforskning ble en 19-åring fra hjembygden pågrepet. DNA-beviset fikk sambygdingen dømt for drapet.

En Kripos-etterforsker som var med i jakten på Trude Espås drapsmann, forteller at politiet tok DNA-prøver av vitner og mistenkte under etterforskningen i 1996, men ingen av prøvene fikk treff på DNA-sporene Espås drapsmann etterlot seg.

Nå tyder mye på at den som drepte Anja Weløy Aarseth også har etterlatt seg DNA-spor.

– Vi håper at det i noen av prøvene som er tatt, skal være fanget opp DNA fra en gjerningsperson, sier rettsmedisiner Ingen Morild til Dagbladet.

Trude Espås-saken

1996: Politiet bærer bort avdøde Trude Espås etter at hun ble funnet i en steinrøys i Geiranger ti dager etter at hun forsvant i 1996.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix