NRK Meny

Mange kommuner mangler jordmor

Gravide er fortvila fordi kommunene ikke får ansatt jordmødre. Rundt 200 kommuner i landet følger ikke rådet om å ha egen jordmor.

Kristin Wangen

JORDMOR: Kristin Wangen fikk sønnen Vemund for knappe tre uker siden. Hun fikk god hjelp av lege, men skulle gjerne hatt tilbud om jordmor under graviditeten.

Foto: Roar Halten / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I Tingvoll har de nå brukt flere måneder på å få på plass en jordmor uten å lykkes. Et stort savn, mener gravide i kommunen.

Kristin Wangen

Kristin Wangen skulle gjerne hatt jordmor da hun var gravid.

Foto: Roar Halten / NRK

Rundt 30 barn blir født i Tingvoll hvert år. En kommune uten jordmor, med den usikkerheten det medfører. Stillingen har vært utlyst fire ganger, men ingen kvalifiserte har meldt seg til tjeneste.

– Det er litt ekstra spenning, særlig knytta til fødselen. Det hadde vært fint å gå til jordmor til kontroll, sier Kristin Wangen som bare for litt over to uker siden fødte Vemund.

Vil samarbeide med andre

Assisterende rådmann i Tingvoll, Bjørn Slettbakk.

Ass. rådmann i Tingvoll, Bjørn Slettmark, mener at et samarbeid med andre kommuner er løsninga.

Foto: Roar Halten / NRK

Svært ofte er det slik at kommuner kun tilbyr lave stillingsprosenter. Men det er faktisk ikke tilfellet i Tingvoll. Der har de annonsert etter 100 prosent uten at det har hjulpet.

– Vi har også søkt samarbeid med andre kommuner og helseforetaket. Vi har en tjeneste til gravide gjennom legetjenesten, men ingen jordmor, forteller assisterende rådmann i kommunen, Bjørn Slettbakk.

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem.

Foto: NRK

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem, sier at Tingvoll gjør alt riktig. Men mener at det kan gjøres mer for å gjøre jobben mer attraktiv.

Hun er klar på at gravide får god oppfølging av leger, men en jordmor har gjerne mer tid.

– Jordmødrene kan også kartlegge de kvinnene som trenger ekstra oppfølging. Å ha en person som følger deg er betryggende. Legen kan gjøre det like bra, men jordmødre er gjerne mer dedikert og kan informere kvinnene enda litt bedre, sier Bergem.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.