NRK Meny
Normal

Mange kommuner mangler jordmor

Gravide er fortvila fordi kommunene ikke får ansatt jordmødre. Rundt 200 kommuner i landet følger ikke rådet om å ha egen jordmor.

Kristin Wangen

JORDMOR: Kristin Wangen fikk sønnen Vemund for knappe tre uker siden. Hun fikk god hjelp av lege, men skulle gjerne hatt tilbud om jordmor under graviditeten.

Foto: Roar Halten / NRK

I Tingvoll har de nå brukt flere måneder på å få på plass en jordmor uten å lykkes. Et stort savn, mener gravide i kommunen.

Kristin Wangen

Kristin Wangen skulle gjerne hatt jordmor da hun var gravid.

Foto: Roar Halten / NRK

Rundt 30 barn blir født i Tingvoll hvert år. En kommune uten jordmor, med den usikkerheten det medfører. Stillingen har vært utlyst fire ganger, men ingen kvalifiserte har meldt seg til tjeneste.

– Det er litt ekstra spenning, særlig knytta til fødselen. Det hadde vært fint å gå til jordmor til kontroll, sier Kristin Wangen som bare for litt over to uker siden fødte Vemund.

Vil samarbeide med andre

Assisterende rådmann i Tingvoll, Bjørn Slettbakk.

Ass. rådmann i Tingvoll, Bjørn Slettmark, mener at et samarbeid med andre kommuner er løsninga.

Foto: Roar Halten / NRK

Svært ofte er det slik at kommuner kun tilbyr lave stillingsprosenter. Men det er faktisk ikke tilfellet i Tingvoll. Der har de annonsert etter 100 prosent uten at det har hjulpet.

– Vi har også søkt samarbeid med andre kommuner og helseforetaket. Vi har en tjeneste til gravide gjennom legetjenesten, men ingen jordmor, forteller assisterende rådmann i kommunen, Bjørn Slettbakk.

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem.

Foto: NRK

Fylkesleder i Den norske jordmorforeninga, Gunvor Bergem, sier at Tingvoll gjør alt riktig. Men mener at det kan gjøres mer for å gjøre jobben mer attraktiv.

Hun er klar på at gravide får god oppfølging av leger, men en jordmor har gjerne mer tid.

– Jordmødrene kan også kartlegge de kvinnene som trenger ekstra oppfølging. Å ha en person som følger deg er betryggende. Legen kan gjøre det like bra, men jordmødre er gjerne mer dedikert og kan informere kvinnene enda litt bedre, sier Bergem.