Hopp til innhold

Mange arbeidsledige kjemper om få jobber i Kristiansund

Flere familier blir hardt rammet som følge av nedleggelsen av ELLO i Kristiansund. Det er stort gap mellom ledige jobber og antall arbeidssøkere.

Alma Velagic og familie

Alma Velagic og familien går en usikker fremtid i møte.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Beskjeden om at ledelsen i Orkla ville flytte ELLO-fabrikken fra Kristiansund til Falun i Sverige kom som et sjokk. Fabrikken som produserer såpen Lano, har vært lønnsom.

Det ble gjennomført aksjoner og møter med Orkla-ledelsen. Flere politikere engasjerte seg, men styret i Orkla bøyde ikke av.

En tøff situasjon

ELLO i Kristiansund

Flyttinga av ELLO fra Kristiansund til Sverige satte sinnene i kok.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det er en tøff situasjon som møter de 60 som har mistet jobben ved ELLO, ikke minst i de familiene der begge de voksne var ansatt ved fabrikken.

– Vi har allerede begynt å lete etter stillinger, men det er ikke så mange, sier Alma Velagic.

Det ligger mange personlige skjebner gjemt bak ledighetsstatistikken. Orklas flytting av Ello til Sverige skjer i en by som allerede er hardt presset. Nedturen innenfor oljenæringa har ført til en arbeidsledighet på over fem prosent.

Torsdag hang det 20 utlyste stillinger som er ledige. Problemet er at det er over 700 som leter etter ny jobb. Gapet mellom ledige jobber og antall arbeidssøkere er enormt.

– Mange må flytte

Ragnhild Fausa

Ragnhild Fausa er NAV-leder i Kristiansund.

Foto: Ragnhild Fausa / NRK

NAV-sjefen tror mange må ut av Kristiansund for å få seg en ny jobb.

– Når det er 1049 ledige innefor industrien i Møre og Romsdal og bare 49 utlyste stillinger så betyr det at det er et stort misforhold mellom antall arbeidsledige og antall utlyste stillinger. Da handler det veldig mye om å omstille seg. En er nødt til å tenke geografisk mobilitet, og en må tenke hva slags andre jobber som finnes, sier NAV-leder i Kristiansund, Ragnhild Fausa.

– Betyr det at folk må være forberedt på å flytte?

– Ja, jeg tror det blir nødvendig for mange.

– Totalt uaktuelt

Jan Erik Holm

Jan Erik Holm tror det er lite aktuelt å flytte fra Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Folk som mister jobben i industrien må altså innstille seg på både å flytte og å skifte yrke.
Men det er lettere sagt enn gjort for folk med familie og sterke røtter i Kristiansund, og ikke alle er innstilt på å flytte.

– Jeg er langt fra klar for å flytte fra Kristiansund. Det er egentlig totalt uaktuelt spør du meg, sier Jan Erik Holm jobbet ved ELLO.

– Det er lov å håpe på ny jobb i Kristiansund, men vi vet ikke. det kan godt hende at vi må flytte, sier Alma Velagic.