NRK Meny
Normal

Måker med morsinstinkt terroriserer ansatte

Nærgående måkekyllinger og illsinte måkemødre ruset på morsinstinkt skaper brysomme tilstander for de ansatte ved bedriften Mørenot.

Mørenot har måkeproblem

Personalsjef Lars Einar Kaggerud forteller at problemet faktisk ble så stort at han måtte dresse seg opp i fullt oljevernutstyr, og frakte ungene bort for hånd, mens måkeforeldrene angrep ham på rabiat vis.

(Se måkene i videoen over)

– Nå må du passe deg. Måkeungene vandrer i nærheten, og foreldrene er ikke langt unna. Jeg har en veldig lettstelt sveis, så det er ikke så farlig å få skitten i håret, men det er verre å få det på klærna, sier den snauklipte personalsjefen ved Mørenot, Lars Einar Kaggerud.

Lars Einar Kaggerud

Personalsjef Lars Einar Kaggerud ved Mørenot sier måkene angriper som de reneste Spitfire-fly.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ved Fishery-anlegget i Søvik på Sunnmøre er det nemlig høysesong for noe som gjelder i hele landet – nemlig klekking av måkekyllinger.

Dessverre for fuglene har en god del av dem valgt å bygge reir på takene som går ned på skrå – mer konkret på taket rett over inngangspartiet til bedriften.

De siste dagene har flere måkeunger falt ned fra taket, noe som gjør at måkemor og far ser blodrødt når de ansatte kommer på jobb om morgenen og nærmer seg de lodne små.

Måtte polstre seg

– Det var en som var her på søndag, og han ble såpass torpedert at han måtte rett inn og vaske seg. Det er ikke noe å spøke med, for de stuper ned som den reneste «spitfire» og sender ladningene sine, sier Kaggerud.

Personalsjefen forteller at problemet faktisk ble så stort at han måtte dresse seg opp i fullt oljevernutstyr, og frakte ungene bort for hånd, mens måkeforeldrene angrep ham på rabiat vis.

Når NRK besøker bedriften, tasser flere kyllinger rundt på industriområdet, mens deres foresatte passer på som hauker fra oven.

– De er jo veldig skjønne, men dette skjer altså hvert eneste år. Det hjelper ikke å frakte dem opp igjen til reiret, for de detter like fort ned igjen. Vi får vel bare leve med at det er slik det er når vi bor på kysten, sier Kaggerud.

(Saken fortsetter under bildet)

Måse måke

Ingen tvil om at morsinstinktet er meislet inn i måkesinnet, på lik linje med mennesker og andre arter i dyreriket.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Farlige måker?

Viltekspert og tidligere kommentator i NRK Møre og Romsdals Naturtelefon, Alv Ottar Folkestad, sier aggressive måker som ikke har kontroll på ungene sine er et kjent fenomen.

– Løsningen er å ta problemet med rota. Dersom man i april/mai ser at måkene begynner å bygge reir på uønskede plasser, så må man fjerne dette før det utvikler seg.

Alv Ottar Folkestad

Viltekspert Alv Ottar Folkestad sier man ikke har noe å frykte dersom en måke går til angrep.

Foto: Terje Reite / NRK

Folkestad understreker at man har godt med tid til å gjøre dette, ettersom det tar lang tid å bygge rede, legge egg, samt klekke disse.

Når «skaden» først har skjedd, er det derimot lite man kan gjøre.

– Ifølge norsk lov har man ikke lov til å legge hånd på måker og reirene deres – langt mindre flytte dem, sier Folkestad.

– Har man noe å frykte dersom en måke går til angrep da, Folkestad?

– Nei, fuglene kan fort komme stupende og skrike høyt, men de går nesten aldri fysisk til angrep.

Så blir det opp til en selv å avgjøre om man føler det som et angrep å bli brukt som menneskelig toalett av måkene.

Måseunge

Når NRK besøker bedriften, tasser flere kyllinger rundt på industriområdet, mens deres foresatte passer på som hauker fra oven.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK