NRK Meny
Normal

– Må tenke på sikkerheten til redningsmannskapet

Den utenlandske basehopperen som sitter fast i en fjellside på Sunndalsøra, er antatt omkommet. Arbeidet med å få ham ned kan tidligst starte mandag.

Olav Gjøvik lensmann Sunndal

Fungerende lensmann Olav Gjøvik sier det blir tidkrevende og vanskelig å få mannen ned fra fjellet.

Foto: Ann Eli Nøsen/NRK

Redninsaksjon etter basehopper Hårstadnebba

Dårlige værutsikter gjør at mannskap ikke kan ta seg opp i fjellet.

Foto: Gjermund Svinsås

Torsdag kom aldri en utenlandsk basehopper ned da han hoppet fra fjellet Hårstadnebba i Sunndal. Redningsmannskaper har lokalisert hvor han ligger, og han er antatt omkommet.

Krevende terreng, snø og dårlige værutsikter gjennom helga gjør at det ikke vil bli satt i gang en ny redningsaksjonen før tidligst mandag.

Vi må tenke på sikkerheten til mannskapene som skal gjøre den jobben. Det er snø, det er løsmasser, det er glatt, det er vått og dårlig sikt for fly. Vi har planlagt en aksjon som kan ta seks timer og da må vi ha værutsikter som gjør at vi kan jobbe uten nedbør og uten tåke og vind i mer enn seks timer. sier fungerende lensmann Olav Gjøvik til NRK.

– Setter redningsmannskapene på prøve

Olav Gjøvik lensmann Sunndal

Olav Gjøvik er fungerende lensmann i Sunndal kommune.

Foto: Ann Eli Nøsen/NRK

Basehopperen skal befinne på rundt 1200 meters høyde og ligger under et overheng som er vanskelig tilgjengelig. Det er ventet bedre vær på søndag og håpet er at det skal tørke litt opp i terrenget da. Aksjonen vil uansett bli krevende.

– Planen er at mannskapene skal bli fraktet opp, også må de klatre og gå bort dit han ligger. Deretter må de fire han ned så mye som hundre meter og frakte han til et sted han kan bli hentet av helikopter, forteller Gjøvik.

Dette er fjerde gangen på 14 år at noen omkommer etter et basehopp i dette fjellområdet. Også i 2002, 2007 og 2011 har det skjedd fatale ulykker.

– Det er tragisk for de det rammer. Man skjønner at dette er et fristende område for dem som søker spenning, men det setter redningsmannskapene på prøve. Det er det ikke tvil om, sier lensmannen.

Politiet har foreløpig ikke fått tak i mannens pårørende, og de ønsker ikke å gå ut med navn og nasjonalitet før den tid.