Lyse utsikter for norsk maritim næring

Norsk maritim næring går så det suser. Og veksten kommer til å fortsette til 2020, blir det fastslått i en forskingsrapport.

Veksten i dei maritime næringane her i fylket vil trolig fortsette.Det er konklusjonen i årets analyse fra Møreforsking. Forskerane regna med at oljeprisen vil holde seg høy, og det gir gode muligheter i næringa.

I dag ble rapporten om fremtiden for den maritime næringen lagt frem i Ålesund. Utsiktene er lyse for næringen.

Det er Møreforsking som har analysert de maritime næringene. Fortsatt høy oljepris kommer til å smøre næringslivet som baserer seg på virksomheten ved og i havet.

Arild Hervik

Arild Hervik i Møreforsking.

Foto: Frode Berg / NRK
  • Omsetningen skal vokse med over 10%
  • Sysselsettingen i den maritime næringen vokser med over 2000 årsverk
  • Næringen fortsetter å tjene penger
  • Rederiene sliter litt med lave rater, men situasjonen er god i 2013

Dette er hovedkonklusjonene i rapporten som ble lagt frem på en konferanse på Norsk maritimt kompetansesenter i Ålesund fredag.

– En suksess

Men selv om utsiktene ser lyse ut, fremgår det av rapporten at det vil være behov for både oppfinnsomhet og pågangsmot for at prognosene om fortsatt suksess skal slå til.

Næringen er en suksess. Det er ingen grunn til å si at de ikke skal klare å være det også i årene fremover, sier professor Arild Hervig ved Høgskolen i Møreforsking.

Maritim konferanse

Tallene ble lagt frem på den årlige konferansen for den maritime næringen i Ålesund fredag.

Foto: Frode Berg / NRK

– Ingen erstatning for olje

Den maritime næringen kommer, ifølge rapporten, til å vokse med 200-3000 årsverk frem mot 2020. Veksten er oljesmurt, men forskerne tror ikke at økt fokus på global oppvarming kommer til å stoppe veksten.

– Transportsektoren vokser veldig sterkt, ikke minst i Asia. Og det finnes ennå ingen gode erstatninger for olje, sier Hervik.