Hopp til innhold

Skarpt lys skal få eldre til å sove

Klokka er ni på morgenen, og dagen kommer kunstig fort på ei dagligstue på Rindal helsetun på Nordmøre. Her er det ikke lenger sola som sier når dagen starter.

Anne Kari Brødreskift har tatt initiativet til å endre lyset.

Anne Kari Brødreskift har tatt initiativet til den kunstige reguleringen av dagslyset for de eldre på Rindal helsetun.

Foto: Eirik Haukenes (montasje) / NRK

Med et trykk på en bryter, skifter lyset farge fra lunt, gult til intenst hvitt.

– Vi skifter farge på lyset klokka ni hver morgen og holder det slik til klokken seks om kvelden. Da går det over til det gule kveldslyset igjen, sier sykepleier og initiativtaker til installeringen, Anne Kari Brødreskift.

Her kan du se forskjellen på kvelds- og dagslys.

Skal gi bedre søvn og livskvalitet

Målet med å ta kontroll over dagslyset, er å gi demente beboere bedre søvn og livskvalitet. At sterkt, hvitt lys skal fremme søvn, kan virke merkelig. Men det finnes en logikk i det.

– Demente har lett for å småsove seg gjennom dagen og være mye våken om natten. Intenst, hvitt lys gjør kroppen mer våken. Meningen er at de da skal sove mindre på dagen og dermed sove bedre om natten, sier Brødreskift.

Og med en god natts søvn, har de eldre mer energi til å kunne ha en mer aktiv dag. Som i sin tur gir enda bedre søvn om natten.

Første gang på sykehjem

Metoden er ikke ny, men det er første gang et sykehjem installerer spesiallysene på permanent basis. Tidligere har det kun vært gjort som forskningsprosjekter. I Rindal har gaver fra pårørende, demensforeningen og kommunen dekket kostnadene ved å lyssette den ene dagligstuen.

Badet i hvitt lys, sitter to eldre damer. Den ene med et ukeblad i fanget. Den andre ser ut vinduet. De gjør ikke så mye, men de sover heller ikke.

Beboerne mener selv lyset gjør dem mer våkne.

Ester Landsem og Alison Ramo er to av beboerne som har fått en kunstig opplyst hverdag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Jeg er nok mer våken nå ja. Det er sikkert ja, sier Alison Ramo og er mer sikker enn mange andre tør være. For selv om hvitt lys har vært forsket på i flere år, er det først nå man ser på effekten heldagseksponering kan gi. Et større forskningsprosjekt er i gang i Bergen og ventes å konkludere seinere i år.