Lyntogdrømmen lever

Han har drømt om det i årevis og drømmen tar ikke slutt. Thor Westergaard Bjørlo i Lyntogforum Møre og Romsdal ser tegn til at det lysner for planene om lyntog i Nordvest.

Fotomontasje lyntog

Dette er Thor Westergaard Bjørlo sin drøm: Lyntog gjennom vakkert landskap i Møre og Romsdal

Foto: Norsk Bane/DB Wärter

Thor Westergaard Bjørlo snakker engasjert om hvorfor han fortsetter å kjempe for lyntog i Møre og Romsdal. Sekretæren i Lyntogforum i Møre og Romsdal har en stor dag foran seg når det skal arrangeres seminar om lyntog i hjembyen Ålesund.

Absolutt mulig å få til

Han er vant til kritiske spørsmål og vet å parere. For mange europeere er lyntog en del av hverdagen uten at de går rundt å tenker på det, sier Bjørlo. Han haster med å legge til at de siste som har fått del i denne hverdagen er folk i Marokkko. Da bør det kunne gå i et land som Norge også, mener han.

Den enkle tilbakemeldingen er at vi her i landet flyr ti ganger mere enn andre europeere og vi kjører mere bil enn dem også, forteller Bjørlo. Vi har også langt bedre fjell å bygge på og i, derfor ligger alt til godt til rette her .

Thor Westergaard Bjørlo

Thor Wetergaard Bjørlo sier det er ny driv i arbeidet for lyntog i Møre og Romsdal.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Tilbake for fullt

Det er «ny driv» hos entusiasten. Det var en poisitiv holdning til lyntog til 2009, men så kom det et tilbakeslag i 2011 og 2012, men nå er god driv gjen, sier Bjørlo. Onsdag har forumet invitert til seminar i Ålesund og her møtes en rekke entusiaster. Han har fått med seg Stein Lier Hansen i Norsk Industri, nestleder Ola Elvestuen i Venstre og lokale størrelser som professor Ola Grytten, Knut Flakk i Flakkgruppen, Mona Mjelva fra Geiranger og hotell-gründeren Knut Slinning, pluss Rolf Fiskerstrand fra Fiskerstrand Verft i Sula.

– Felles er at alle tror dette er mulig. Når vi ser hvor fort det gikk å få bygd Tresfjordbrua i Vestnes etter at vedtaket ble gjort, er vi optimister. Nå tar flere parti lyntog inn i programmene sine og da kan det plustelig begynne å skje noe gjen, tror Bjørlo.

Etter at et vedtak er på plass, må vi rekne med 7-10 års byggetid. Derfor har jeg gode sjanser for å få oppleve det, sier Lyntogforum-sekretæren.

Se også : Kan bli lyntog mellom Trondheim og Tromsø

Siste video/lyd

- Overlever eg dette skal eg lage ein stor støttekonsert til kreftavdelinga. Det sa dirigent Svein Eiksund til legane ved Volda sjukehus etter at han for halvanna år sidan fekk konstatert ein kreftsvulst på 10 centimeter. No er han frisk og har planane klare
 Landets nyeste Pusterom for kreftpasienter opna i Kristiansund i dag. Målet er å gi pasientane eit fristed frå sjukehuset - innanfor sjukehusets veggar.
Vi skal treffe ei jente som har vald å ta utdanning til eit litt uvanleg yrke. Ho er den einaste i vårt fylke i år. Ho e ei ganske tøff jente som trives best ute i det fri.