NRK Meny

Lyntogdrømmen lever

Han har drømt om det i årevis og drømmen tar ikke slutt. Thor Westergaard Bjørlo i Lyntogforum Møre og Romsdal ser tegn til at det lysner for planene om lyntog i Nordvest.

Fotomontasje lyntog

Dette er Thor Westergaard Bjørlo sin drøm: Lyntog gjennom vakkert landskap i Møre og Romsdal

Foto: Norsk Bane/DB Wärter

Thor Westergaard Bjørlo snakker engasjert om hvorfor han fortsetter å kjempe for lyntog i Møre og Romsdal. Sekretæren i Lyntogforum i Møre og Romsdal har en stor dag foran seg når det skal arrangeres seminar om lyntog i hjembyen Ålesund.

Absolutt mulig å få til

Han er vant til kritiske spørsmål og vet å parere. For mange europeere er lyntog en del av hverdagen uten at de går rundt å tenker på det, sier Bjørlo. Han haster med å legge til at de siste som har fått del i denne hverdagen er folk i Marokkko. Da bør det kunne gå i et land som Norge også, mener han.

Den enkle tilbakemeldingen er at vi her i landet flyr ti ganger mere enn andre europeere og vi kjører mere bil enn dem også, forteller Bjørlo. Vi har også langt bedre fjell å bygge på og i, derfor ligger alt til godt til rette her .

Thor Westergaard Bjørlo

Thor Wetergaard Bjørlo sier det er ny driv i arbeidet for lyntog i Møre og Romsdal.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Tilbake for fullt

Det er «ny driv» hos entusiasten. Det var en poisitiv holdning til lyntog til 2009, men så kom det et tilbakeslag i 2011 og 2012, men nå er god driv gjen, sier Bjørlo. Onsdag har forumet invitert til seminar i Ålesund og her møtes en rekke entusiaster. Han har fått med seg Stein Lier Hansen i Norsk Industri, nestleder Ola Elvestuen i Venstre og lokale størrelser som professor Ola Grytten, Knut Flakk i Flakkgruppen, Mona Mjelva fra Geiranger og hotell-gründeren Knut Slinning, pluss Rolf Fiskerstrand fra Fiskerstrand Verft i Sula.

– Felles er at alle tror dette er mulig. Når vi ser hvor fort det gikk å få bygd Tresfjordbrua i Vestnes etter at vedtaket ble gjort, er vi optimister. Nå tar flere parti lyntog inn i programmene sine og da kan det plustelig begynne å skje noe gjen, tror Bjørlo.

Etter at et vedtak er på plass, må vi rekne med 7-10 års byggetid. Derfor har jeg gode sjanser for å få oppleve det, sier Lyntogforum-sekretæren.

Se også : Kan bli lyntog mellom Trondheim og Tromsø

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.