Lynnedslag førte til flere strømbrudd

Lynnedslag førte til at strømmen ble borte for flere tusen kunder i Møre og Romsdal mandag. Utover kvelden og natten jobbes det med å få rettet feilen.

Flere steder i Møre og Romsdal har det vært lyn

Det har vært lynnedslag flere steder i Møre og Romsdal mandag.

Foto: Sintef/Statnett energi

Sykkylven Energi opplyser klokka 21.00 at det er rundt 200 husstander i Sykkylven som er uten strøm. De håper å få retta feilen i løpet av 4–5 timer.

I Sykkylven har en brann i en trafokiosk ført til at flere har mistet strømmen.

Divisjonsdirektør Peter W. Kirkebø i Mørenett anslår at mellom 2000–3000 kunder mangler strøm på Sunnmøre, opplyser han klokka 20.00. Klokka 21.30 opplyser Mørenett at de fleste har fått strømmen tilbake, men på Vartdal, på Fiskå og Hesselberg er det noen som mangler strøm.

– Lyn har slått ned flere steder. Det vil variere når kundene får tilbake strømmen. Enkelte steder vil det gå flere timer utover kvelden, sa Kirkebø, til NRK klokka 20.00.

Strømmen har vært borte blant annet på Emblem, Fiskå, Sykkylven, Tennfjord, og Stordal.

Lynnedslag langs hele kysten

Frank Dahlslett

Sintef-forsker Frank Dahlslett sier det har vært omkring 5000 lynnedslag på to dager.

Foto: Sintef

Ifølge forsker, Frank Haftor Dahlslett, ved Sintef Energi AS var det søndag rundt 3500 lyn langs kysten hele veien opp til Troms. Mandag har det fra Stavanger til Nordland vært omkring 1500 lynnedslag.

– I denne brytningsfasen når det er plussgrader, så er det mange lynnedslag. På Østlandet er det ikke slik lynaktivitet på vinteren, men det er det på kysten på grunn av plussgrader og mye storm og uvær, sier han.

Et lyn er ifølge store norske leksikon en sterkt lysende gnist som oppstår ved en brå elektrisk utlading i atmosfæren.

Brann i trafokiosk

Brann i en trafokiosk i Sykkylven mandag førte til at flere ble strømløse. Klokka 20 sa Arvid Skinnes på driftssentralen er strømmen er tilbake i Sykkylven sentrum, men fremdeles er borte for kundene mellom Jarnes og Hundeidvik.

Han tror strømmen kan komme til å være borte resten av natta.

Strømbrudd på Jarnes

Det har vært strømbrudd på Jarnes i Sykkylven etter brann i en trafokiosk.

Foto: Halvard Hjorthol

Han forteller at det har vært ganske kraftige lyn i området i ettermiddag. Kraftselskapet vet ikke årsaken til brannen, men utelukker ikke lynnedslag.

– Vi er på vei til trafostasjonen nå og har ikke kommet fram, så jeg vet ikke enda hva som har skjedd, sa Halvard Hjorthol, avdelingsleder i Sykkylven Energi mandag kveld.

Klokka 21.30 opplyser han at det trolig er lyn som er årsak til brannen.

Flere strømbrudd

I Romsdal har det også vært flere strømutbrudd. Istad nett fikk melding om den første feilen klokka 14.30 mandag. De har siden jobbet med omkobling og feilretting i Romsdal.

Strømbruddet skal skyldes pågående lynaktivitet i området, ifølge Istad Nett.

Mandag ettermiddag var deler av Bolsøya og Skåla i Molde fortsatt ute med omtrent 200 kunder. Klokka 18.00 var det redusert til omtrent 30 kunder.

Nettstasjon «Kommunehuset Fræna» er fortsatt ute med 42 kunder, meldte Istad nett klokka 18.07. 2.280 kunder mistet strømmen i Fræna mandag ettermiddag, skriver Rbnett. Strømmen var borte i knappe ti minutter.

Nordvestnett opplyste rundt klokka 20.000 at omkring 50 kunder var uten strøm.

– Det er på grunn av lynnedslag, sier Jan Tunold, til NRK.

Lørdag kveld rammet et strømbrudd Nordvestlandet. Det var strømbrudd hos nesten 80 000 boliger i helga. Årsaken var en feil på en strømmast i Tresfjord i Vestnes.

Les også: Dette er feilen som mørkla Nordvestlandet