Hopp til innhold

– Den mest alvorlige situasjonen i oppdrettsnæringen noen gang

Oppdretterne på Nordmøre har mistet kontroll på luseoppblomstringa i anleggene sine. Situasjonen er nå den mest alvorlige noen sinne, sier Mattilsynet.

Lakselus

Enkelte oppdrettsfisk i anlegg på Nordmøre har 20 ganger så mye lus som Mattilsynet tillater.

Foto: NRK

– Situasjonen er ute av kontroll, og det som nå skjer er meget, meget alvorlig. Det sier seniorinspektør i Mattilsynet, Barbo Klakegg.

De siste ukene har oppblomstringene av lakselus i anlegg på Nordmøre nådd nye høyder. Enkelte anlegg har hatt 20 ganger mer lus enn hva Mattilsynet godtar.

– Det er ikke tvil at den situasjonen vi har på Nordmøre nå, er det mest alvorlige i oppdrettsnæringens historie, sier Klakegg.

Brakklegging, utslakting og fiskenekt

Barbo Klakegg

Seniorinspektør i Mattilsynet, Barbo Klakegg.

Foto: Roar Halten / NRK

Lusekrisen på Nordmøre er spesielt alvorlig fordi luseproblemene har vært store over lang tid. Oppdretterne har ikke lykkes med å bli kvitt lakselusa.

– Det som sannsynligvis skjer, er at mange anlegg ikke får satt ny fisk i sjøen ved neste utsett. Det jeg med sikkerhet kan si, er at mange anlegg vil få en betydelig reduksjon i hvor mange fisk de får lov å sette ut, sier Klakegg.

I tillegg risikerer en masseutslakting av fisk på kort sikt for å bli kvitt luseproblemene.

Les også: Kjempar mot lakselus

Marine Harvest sliter på to anlegg

Mattilsynet har varslet at de vil kreve utslakting av 1.3 millioner fisk allerede neste uke i to anlegg på Averøy. Anleggene ligger ved Kornstad og Leite, ikke langt fra inngangen til Sunndalsfjorden med mange lakseførende elver.

Fisk i oppdrettsanlegg

Bilde fra oppdrettsmære.

Foto: Atlanteco AS

– I uke 44 målte vi henholdsvis 9.49 og 7.11 voksne hunnlus pr. fisk i disse anleggene. Grensen er 0.5. Dette er meget, meget høye tall, og totalt uakseptabelt, sier Klakegg.

Et av anleggene har nå redusert lusepåslaget til 1.55 lus pr. fisk i snitt.

Så langt i år har 15 anlegg på Nordmøre fått vedtak om utslakting. To anlegg har fått vedtak om delvis utslakting.

– Dersom en ikke får kontroll raskt, frykter vi at de store luseproblemene også sprer til andre regioner, sier Klakegg.

Allerede i gang med slakting

Oppdrettsanlegg

Oppdrettsnæringen har mistet kontrollen over luseproblemene på Nordmøre, mener Mattilsynet.

Foto: marine Harvest

Marine Harvest har allerede startet nedslaktingen av laks på de to lokalitetene. Det bekrefter kommunikasjonssjef i selskapet, Ola Helge Hjetland.

NRK har i en epost bedt Marine Harvest om en kommentar på Mattilsynet sine påstander. Vi ba også Marine Harvest svare på om de vurderer brakklegging av anlegg på Nordmøre, og hvorfor de ikke klarer å få kontroll på luseproblemene.

Dette er svaret fra oppdrettsselskapet:

– Vi var allerede i gang med utslakting av lokalitetene før Mattilsynet sitt varsel. Vi arbeider hver eneste dag for å holde så lave lusenivå som mulig, og vi ser hele tida på nye og bedre måter å behandle mot lakselus, skriver kommunikasjonssjef i selskapet, Ola Helge Hjetland.