NRK Meny
Normal

Lover ikke utvidelse av permitteringsreglene

Erna Solberg hadde ingen umiddelbare lovnader da hun møtte næringslivet i Møre og Romsdal. – Vi vurderer hele tiden situasjonen, forteller statsministeren.

Erna Solberg i Møre og Romsdal

STATSMINISTEREN: Erna Solberg møtte næringlivstopper i Møre og Romsdal tirsdag.

Foto: Trond Vestre/NRK

Kjerti Kleven, Karl Inge Rekdal

STYRELEDER: Kjersti Kleven tar en kaffe i møte med Karl Inge Rekdal. De var til stede da Erna Solberg møtte næringlivstoppen fra fylket.

Foto: Trond Vestre/NRK

– Jeg har møtt de tradisjonelle problemstillingene som blant annet formuesskatten, permitteringsregler og lærlingsituasjonen, forteller statsminister Erna Solberg til NRK etter at hun tirsdag møtte næringslivet i Møre og Romsdal.

Et næringsliv som er sendt ut i usikkert farvann som følge av den synkende oljeprisen. Virkningen har vært brutal og mange ansatte har blitt permittert. For bedriftene er det imidlertid viktig å unngå oppsigelser slik at kunnskap og kompetanse ikke går tapt.

Derfor kommer kravet om å utvide permitteringsreglene hver gang økonomien ligger med brukket rykk.

– Det er plusser og minuser med en utvidelse av permitteringsregelverket. Plussene er selvfølgelig for de bedriftene som ønsker å beholde arbeidskraften tett knyttet til sin bedrift, ulempen er hvis det er mange som etterspør den samme kompetansen og man ikke får til den mobiliteten i arbeidsmarkedet, er statsministerens syn på bedriftenes ønske.

– Sysselsettingen har økt

Med andre ord kommer det ingen umiddelbare løfter fra Solberg og hennes regjering.

– Det er ikke noe forslag om å øke antall uker nå, men vi vurderer hele tiden situasjonen og den er avhengig av arbeidsmarkedssituasjonen, sier hun.

– Så langt har vi sett at fortsatt har sysselsettingen økt i Norge totalt sett. Det er i motsetning til under finanskrisen da man sist gang utvidet fullt. Da var det fall i sysselsettingen i Norge over hele linjen, legger statsministeren til.

Spår en mørk fremtid

Kjersti Kleven er styreleder Kleven Maritime AS og Maritim Bransjeforening. Hun er spent på hvilke tiltak regjeringen kan sette i gang fremover.

– Svaret var ikke tindrende klart, men det er positivt at de arbeider med nye modeller. Det skal bli spennende å se, men de må jobbe raskt, mener hun.

– Hun åpner jo for å utvide de i samarbeid med bedriftene, der bedriftene forplikter seg. Det skal bli interessant å se på de modellene, supplerer Kleven.

Hun ser ikke mulighetene for en brå, økonomisk oppgang for bedriftene i fylket.

– For verftene er situasjonen veldig forskjellig nå. Totalt sett ser vi at 2016 blir et utfordrende år for bransjen, og 2017 blir et veldig tøft år, forteller Kleven.