Hopp til innhold

Lovende forsøk med GPS-klave på storfe

Det lille selskapet Nofence vekker internasjonal oppsikt med sine usynlige GPS-gjerder. Nye forsøk tyder nemlig på at den spesielle teknikken også kan brukes på store dyr.

Mann på huk ved to kyr

Oscar Hovde Berntsen og kollegaene i firmaet Nofence mener det ligger store muligheter i at GPS-klaven trolig kan brukes på mange dyreslag.

Foto: Magnus Gabrielsen

Storfebønder over hele landet venter spent den endelige bekreftelsen på at en GPS-klave kan erstatte de tradisjonelle typene strøm- og nettinggjerder, og rett og slett gjøre inngjerding unødvendig.

De siste par ukene har Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås latt seks kviger teste Nofence- klaven, og mye tyder på at det fungerer.

Ung kvige beiter med GPS-klave

Seks storfe tester ut GPS-klaven ved universitetet på Ås.

Foto: Christophe Pouchoulin / NRK

– Vi var veldig spente på om storfe ville aksepter og forstå systemet. Og dette innledende forsøket viser at det gjør de, sier professor Knut Egil Bøe til NRK.

Sammen med andre forskere på Ås, har Bøe fulgt tett med på hvordan kvigene reagerer på klaven de har rundt halsen.

Vekker oppsikt

Nå har også utenlandske forskningsmiljøer kastet interesserte blikk til bedriften på Batnfjordsøra. Gjerdet åpner for store perspektiver om det kan brukes på ulike dyreslag rundt verden over.

– Fagmiljøer og andre i landbruksmiljøer på flere kontinenter tar kontakt. Mange vil komme hit for å se nærmere på det vi har utviklet, sier oppfinner Oscar Hovde Berntsen.

Oscar Hovde Berntsen

Det gleder oppfinner av GPS-klaven, Oscar Hovde Berntsen, at klavene virker bra også på større dyr enn geiter.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

Nofence har også stor pågang fra bønder som er utålmodige på å ta i bruk den nye teknologien.

Går alt slik firmaet ønsker, og klaven kommer i full produksjon, tror Hovde Berntsen at de om to-tre år vil ha en arbeidsstokk på 20 ansatte.

Signalstyrt system

Den GPS-styrte klaven gir et lite elektrisk signal dersom dyret nærmer det usynlige gjerdet som bonden har plotta inn på mobilen eller PC-en. Går dyra over gjerdegrensa, får de et lite strømstøt via klaven.

– Hva med dyrevelferden i slike støt?

– Strømmen er trolig under 1/5 av det dyr får gjennom et vanlig strømgjerde, sier professor Knut Egil Bøe.

Portrett av mann

Professor Knut Egil Bøe ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås er med og tester ut GPS-klavene på storfe.

Foto: Christophe Pouchoulin / NRK

Det er Mattilsynet som vil ha bedre dokumentasjon på at bruken av klavene er forenelig med god dyrevelferd, og testinga på Ås er et ledd i dette.

Magnus Gabrielsen i Nofence sier bedriften legger mye ressurser i teknologi som kan gi god dyrevelferd.

Mann med dyreklave i hånda

Magnus Gabrielsen har stor tro på at Mattilsynet vil gi klarsignal til at GPS-klaven kan komme i full produksjon.

Foto: Gunnar / Sandvik

Tungt arbeid å gjerde

Storfebonde Asbjørn Dahlen på Heggem i Gjemnes får god hjelp av naboen med å flytte et tradisjonelt gammelt, elektriskgjerde. Det er et tungt og krevende arbeid som må gjøres mange ganger i året for at dyrene skal kunne beite på friskt gras.

Dahlen skulle ønske han kunne sette klaver med GPS på ammedyra sine.

To menn setter opp gjerde for dyr

Slike elektriske gjerder vil de gjerne ha bytta ut med Nofence usynlig gjerde. Bøndene Arnar Lyche t.v og Asbjørn Dahlen på Heggem i Gjemnes.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Viss klavene er kvalitetssikra godt nok og uten risiko for dyra å ha den på, er dette mye bedre enn et inngjerdet område. Der kan det kanskje bli litt lite mat av og til, og du må følge opp hele tida, mener bonden.

Enn så lenge må han og mange andre fortsatt gjerde på vanlig måte.

– Men det hadde vært suverent å slippe dyr i utmarka, og plotte gjerdet inn på en dataskjerm, seier Asbjørn Dahlen på Heggem.